Vladu Zdravka Krivokapića oborio je potpredsjednik Dritan Abazović i njegova URA, oni su pokrenuli inicijatiu o nepovjerenju, a crnogorska opozicija predvođena DPS-om Mila Đukanovića to je jedva dočekala. Rasprava je trajala satima, a kasno sinoć stigla je konačna odluka.

Čekaju se naredni koraci, mnogi misle da neće biti lako, iz URE uvjeravaju ići će brzo i žele da vide Abazovića kao mandatara.

“Crna Gora nema vremena da čeka, vrlo je važno da u najkraćem roku mi dobijemo novu evropsku Vladu sa jasnom agendom iskoraka u evropskim integracijama, nastavku ekonomskih reformi i nastavku burbe protiv organizovanog kriminala i korupceje”, kaže Miloš Konatar, URA.

URA želi manjinsku Vladu, ali u njoj ne želi DPS i DF, u to malo ko vjeruje i kažu Abazović je uveliko sklopio pakt sa Đukanovićem. Poslanici DPS-a čekaju pregovore i ne kriju da su jedva dočekali da vide leđa Krivokapiću i njegovim ministrima.

“Crna Gora se za prethodnih godinu dana našla u nikad većoj institucionalnoj, zdravstvenoj, ekonomskoj, političkoj i društvenoj krizi zbog toga smo danas završili jedan veoma važan zadatak”, rekao je Danijel Živković, šef Kluba poslanika DPS-a.

Izbori i jesu jedino pošteno rješenje danima ponavljaju Demokrate Alekse Bečića. Kažu da se Dritan Abazović prodao i izdao izbornu volju građana, a iznevjerio koaliciju. Zato su i bili protiv nepovjerenja Vladi.

“Plašimo se i osnovano sumnjamo da se u vrlo bliskoj budućnosti može desiti klasična politička korupcija gdje će se suprotno i Ustovu i onome što je izborna volja formirati neka nova parlamentarna većina”, poručio je Vladimir Martinivić, poslanik Demokratske Crne Gore.

Sinoć nisu glasali poslanici DF-a. Ne podržavaju Abazovića, ali ni Krivokapića koji je na izborima u avgustu 2020. bio nosilac njihove liste. I oni kažu birači su iznevjereni. Milan Knežević ne zaboravlja izbornu noć i tadašnje poruke.

“Nek’ se čuje sa nebesa nema više DPS-a i očigledno da je ta izborna noć bila samo jedan san ljetnje noći što bi rekao Šekspir i sada se sve više čuje „nek se sluša sa nebesa sve je više DPS-a, mnogo supe manje mesa”, kaže Knežević.

Biće mesa za novinarske priče koji su stigli sa svih strana. Već u ponedjeljak poslanici ponovo ulaze u salu. Na dnevnom redu je smjena skupštinskog rukovodstva, više je nego jasno da Aleksu Bečića tada čeka sinošnja sudbina Zdravka Krivokapića.

Izvor: ATV