Proteklih dana na pumpama u Srpkoj zabilježen je rast cijene goriva, a takav trend očekuje se i dalje, pa će tako cijene ovog energenta po litru u narednim danima porasti za pet feninga, potvrdio je za “Nezavisne novine” Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

“U prethodnih 15 dana na svim benzinskim stanicama u Republici Srpskoj došlo je do poskupljenja, ali i dalje nas očekuju nestabilan period i rast cijena do pet feninga za benzin i dizel, jer su u prethodnom periodu konstantno rasle ulazne cijene prema distributerima, a to je primjetno i u zemljama okruženja Hrvatskoj i Crnoj Gori”, kazao je Trišić.

Dodao je da je nafta brent na berzi dostigla nivo iz oktobra 2014. godine, kad je prodavana za 89 dolara po toni, što je maksimum unazad sedam godina.

Kako je rekao, cijene se kreću u prosjeku BMB95 2,34-2,43 KM po litru i dizel ED5 2,32-2,45 KM po litru, dok su cijene TNG-a i dalje 1,49-1,56 KM po litru, zavisno od regije i distributera.

Iz jedne banjalučke benzinske pumpe kazali su za “Nezavisne” da je proteklih dana došlo do rasta cijena goriva:

“Sada litar plina košta 1,55 KM, dizel 2,55 KM, a benzina 2,54 KM.”

Dodaju da u narednim danima očekuju dodatni rast cijene.

Izvor: banjaluka.net