U Drakulicu kod Banjaluke danas će biti služen pomen za 2.315 Srba, među kojim i 551 dijete, koje su prije 80 godina na monstruozan način, bez ispaljenog metka, ubile ustaše u tom mjestu, kao i Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac.

Obilježavanje počinje u 9.00 časova liturgijom u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija, a nastavlja se u 12.00 časova pomenom pobijenim kod spomenika u Drakuliću.

U 12.10 predviđeno je polaganje vijenaca i cvijeća kod spomenika.

Obilježavanju će prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović i delegacija Narodne skupštine Srpske.

Očekuje se i prisustvo zvaničnik Republike Srpske, srpskih predstavnika u institucijama BiH, delegacija Ambasade Srbije u BiH, rukovodstva grada Banjaluke, NVO i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR-a, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i Udruženja potomaka žrtava ustaškog zločina „7. februar 1942. godina“, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je 2.315 ljudi, među kojima i 551 dijete.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog „Tjelesnog zdruga Ante Pavelića“, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

U romanu „Drakulići“ pokojnog banjalučkog novinara Jovana Babića, koji je godinama istraživao ovaj zločin, ističe se da pokolj nad srpskim stanovništvom u selima oko Banjaluke 1942. godine predstavlja genocid.

Plan pokolja, prije kojeg su čak potrovani psi u tim selima da ne bi najavili dolazak ustaša, razradio je stožernik za Hrvatsku krajinu Viktor Gutić zajedno sa fratrom Nikolom Bilogrivićem, dok se po monstruoznosti zločina istakao zloglasni fra Filipović, piše u ovom romanu.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve neđelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Autor: SRNA/vecernjenovosti.ba