Direktor izraelskog Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof izjavio je da projekat obnove kuće saradnika nacista Džafera Deve u Јužnoj Mitrovici, koji se odvija pod okriljem UNDP-a i EU, predstavlja ruganje žrtvama.

– Sutra planiram da napišem snažno protestno pismo ambasadoru EU u Izraelu i Katerini fon Šnurbajn zaduženoj za borbu protiv antisemitizma – rekao je Zurof za Kosovo onlajn.

On je naveo da je Deva bio odani saradnik nacista, odgovoran za ubistvo desetina antifašista u Tirani 1944. godine, regrutovanje kosovskih Albanaca u odrede SS divizije, kao i da je nastojao da se izvrši genocid nad Slovenima na Kosovu.

EU i UNDP, zajedno sa i Ministarstvom kulture, omladine i sporta samoproglašenog Kosova započeli su restauraciju kuće Džafera Deve u Јužnoj Mitroviici.

Ovaj projekat, kako su objasnili, ima za cilj da “doprinese stabilnosti i miru”.

Po obnovi, kako su predvidjeli, kuća treba da služi za kulturne i društvene događaje, dok će na prvom i drugom spratu biti smješten Regionalni centar za kulturno nasljeđe.

Deva je bio ministar unutrašnjih poslova Albanije za vrijeme njemačke okupacije.

U objelodanjenoj arhivi američke Centralne obavještajne agencije navedeno da je Deva u Beogradu, u ljeto 1943. dobio instrukcije njemačke vrhovne komande za Balkan da formira vladu koja će voditi računa da ciljevi Njemačke ne budu ometeni, a već oktobra iste godine postao je ministar unutrašnjih poslova u Tirani.

Isti izvori navode i da ga je Hitler odlikovao 1944. godine, ali ga i označavaju kao jednog od nalogodavaca ubistva više od 80 građana Tirane zbog sumnje da su antifašisti.

Autor: SRNA/RTRS