Željka Cvijanović ocijenila je da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković i njoj slični još nisu razumjeli da se na silu ništa ne može postići i da u Sarajevu treba da shvate da su davno prošla vremena nasilnog nametanja.

“Od osobe koja prilikom posjeta stranim državama zaobilazi ambasadore svoje zemlje srpske nacionalnosti ne želimo slušati lekcije. Turkovićeva nije nadležna za kreiranje spoljne politike BiH, već je dužna da sprovodi politiku koju usaglasi Predsjedništvo BiH”, izjavila je Cvijanovićeva Srni nakon što je Turkovićeva potpisala odluku kojom prijeti sankcijama diplomatsko-konzularnim predstavništvima za neisticanje zastave BiH.

Cvijanovićeva je napomenula da Turkovićeva redovno ignoriše i da se u praksi ponaša kao ministar spoljnih poslova SDA, a ne BiH, i da utoliko i njene instrukcije imaju snagu partijskog proglasa, a ne zajedničkog stava BiH.

“Galama oko toga hoće li biti zastava BiH, prizivanje sankcija i širenje laži o sunarodnicima po svijetu neće BiH učiniti prihvatljivijom za one koji u njoj žive”, rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je istakla da je ambasador BiH u Švajcarskoj Boris Bronza pozvan na događaj dijaspore iz Republike Srpske u Švajcarskoj, da ga nije on organizovao, a da je tamo bio sa legitimnim predstavnicima institucija Srpske.

“Takođe, događaj nije organizovan u prostorijama Ambasade BiH, kako su pojedinci zlonamjerno prenijeli, niti na nekoj drugoj lokaciji koja pripada BiH. To što nekome u Sarajevu smetaju simboli i obilježja konstitutivnog, u ovom slučaju srpskog naroda, najbolje govori o iracionalnoj mržnji, kao i o dubokim i suštinskim uzrocima nefunkcionalnosti BiH”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su vremena nasilnog nametanja određenih rješenja po volji samo jednog naroda davno prošla i što prije to u Sarajevu shvate, to će biti bolje i za BiH i za sve narode i građane koji u njoj žive.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković propisala je odluku kojom zaposlenima u tom ministarstvu i diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) nalaže upotrebu zastave, grba i himne BiH, a u protivnom poručuje slijede sankcije.

Autor: SRNA/ATV