Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da se zalaže za to da svako dokaže porijeklo svoje imovine, pogotovu javni službenici, ali da to ne treba da bude “hajka na vještice”.

Dodik je istakao da je tematika Zakona o porijeklu imovine suštinski riješena zakonodavstvom Republike Srpske, ali da je zbog javne percepcije o tome bilo neophodno predložiti zakon o utvrđivanju porijekla imovine.

Govoreći o Prijedlogu zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu koji bi, na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a, trebao da se nađe sutra pred Narodnom skupštinom, Dodik je rekao da je taj zakonski prijedlog prošao javnu raspravu i da bi i opozicija trebala da ga podrži.

“Za to sam da svako dokaže porijeklo svoje imovine, pogotovo javni službenici, ali to ne treba da bude hajka na vještice. Tačno se zna šta radi Poreska uprava, šta rade ovi drugi organi. Oni će utvrditi šta nije bilo u skladu sa zakonom i preduzimaće mjere”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik, koji je i srpski član Predsjedništa BiH, izjavio je da je Republika Srpska organizovano društvo i ima pravni sistem u okviru kojeg će rješavati svako pitanje zloupotrebe zakona.

Komentarišući navode pojedinih predstavnika opozicije u Republici Srpskoj da zakon o utvrđivanju porijekla imovine nikada neće doći na dnevni red parlamenta, Dodik je rekao da se “nikada ne zna šta je njima važno”.

“Kada sarađujete sa međunarodnom zajednicom onda vas optuže kako ste miljenik. Kada ne sarađujete onda destabilizujete mir i tako dalje. Valjda je to njihov vokabular na koji oni imaju pravo”, rekao je Dodik.

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da na sutrašnjoj sjednici razmotri Prijedlog zakona o utvrđivanju porijekla imovine i o posebnom porezu na imovinu.

Autor: SRNA/ATV