U Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske danas je predstavljan Sektor za promocije stranih investicija čiji je cilj veći priliv direktnih stranih ulaganja, novog zapošljavanja i jačanja privrednog ambijenta.

Vršilac dužnosti direktora IRB Republike Srpske Dražen Vrhovac izjavio je da sektor osnovan nakon uspješno organizovane i realizovane Prve investicione konferencije IRB „Mogućnosti i izazovi privrednog razvoja Srpske“.

– Uloga ovog Sektora je identifikovanje investicionih mogućnosti, potencijala i kapitalnih projekata Republike Srpske i njenih opština i gradova kako bi bili stavljeni na raspolaganje stranim investitorima, međunarodnim institucijama i organizacijama – naveo je Vrhovac.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

U skladu s tim je potpisan Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između IRBRS i Saveza opština i gradova Srpske radi izrade investicionih profila opština i gradova. Do danas su sve lokalne zajednice, njih 64, dobile od IRB upitnike za investicione profile, obavljen je razgovor sa predstavnicima 63 lokalne zajednice, a dostavljena su 26 popunjena investiciona profila od opština i gradova. U IRB očekuju da će do kraja februara sve lokalne zajednice dostaviti svoje investicione profile.

IRB je uspostavio bazu podataka za strane investicije u koju se unose investicioni profili lokalnih zajednica na srpskom i engleskom jeziku, a podaci će biti ažurirani svaka tri mjeseca.

U bazi podataka su, između ostalog, navedene informacije o ljudskim resursima, poslovnom okruženju, poslovnim i slobodnim zonama, te nekretninama u vlasništvu lokalne zajednice, postojanju klastera, ukupnim troškovi poslovanja u toj lokalnoj zajednici, podršci investitorima, te kapitalnim projektima.

IRB se odlučio i da izradi investicioni profil RS koji će sadržavati investicione mogućnosti, potencijalne i kapitalne projekte javnih investicija, preduzeća, ustanova i organizacija u RS. – Radi se o kapitalnom projektu jer smo napravili sistemsko rješenje, odnosno na jednom mjestu se mogu dobiti sve neophodne informacije potrebne investitorima – ocijenio je Vrhovac.

Izvor: Srpskainfo