Ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković propisala je odluku kojom zaposlenima u tom ministarstvu i diplomatsko-konzularnim predstavništvima nalaže upotrebu zastave, grba i himne BiH, a u protivnom poručuje slijede sankcije.

Savjetnica srpskog člana Predsjedništva BiH za spoljnu politiku Ana Trišić Babić rekla je Srni da je reakcija Turkovićeve uslijedila nakon određenih susreta koje je organizovala srpska dijaspora i da su ta uputstva tendenciozna.

– Apsolutno nema ništa sporno što prilikom tih susreta koje organizuje srpska dijaspora nije bilo zastave BiH. Turkovićeva je podlegla najjeftinijoj i naprizemnijoj propagandi i ambasadorima uputila nesuvislu odluku – rekla je Trišić Babić.

Ona je istakla da je Turkovićeva tom odlukom još jednom pokazala da je u BiH kakvu ona želi i kakvu želi SDA nepoželjna zastava Republike Srpske na koju srpska dijaspora i predstavništva Republike Srpske imaju zakonsko pravo.

Iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara su naveli da su svi zaposleni u Ministarstvu i DKP-u obavezni da bez odlaganja obavijeste pomoćnika ministra za opšte poslove i šefa načelnika Odjeljenja za diplomatski protokol ako uoče fizički ili drugi nedostatak na grbu ili zastavi BiH.

Obaveza šefa DKP-a je i da bez odlaganja obavijesti ministra pisanim putem o saznanju da su grb ili zastava BiH javno upotrijebljeni na način protivan odredbama zakona o grbu BiH ili o zastavi BiH tokom bilateralnih ili multilateralnih susreta, takmičenja ili drugih skupova ili je država prijema propustila da istakne zastavu BiH, navedeno je, između ostalog, u odluci.

Iz Ministarstva inostranih poslova upozoravaju da nepoštovanje odredbe podliježe prekršajnoj i disciplinskoj odgovornosti.

Autor: SRNA/RTRS