Formalni predsjednik PDP, Branislav Borenović u zadnje vrijeme Klub poslanika SNSD naziva “Inckov klub”, pa je red da ga se podsjeti na neke činjenice i relacije, poručila je Snježana Novaković Bursać, predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD u PS BiH.

Kako kaže, Borenović sve želi da postigne aluzijom na vezu između SNSD i Incka, a očigledno je posrijedi pokušaj da sopstvene osobine „dobrog i poslušnog primaoca telefonskih poruka“ (npr. od osobe koja se zove Eskobar), “prišije” nekim drugim ljudima.

Novaković Bursać tvrdi da se to u psihologiji naziva projekcija, a u politici konfuzija i bezidejnost.

– Kao prvo, SNSD se „ne vraća u zajedničke isntitucije“, nego odlazi u Sarajevo da izvršava svoje zadatke zasnovane na stavovima Narodne skupštine Republike Srpske i volji naroda koji nas je tamo izabrao, za razliku od PDP koji je stavove NSRS grubo i bez imalo sramote nemilice kršio, i to na suštinskim stvarima od interesa za Republiku. Najočitiji primjer je izrada i usvajenje Strategije spoljne politike BiH 2018-2023. (sa lažima o opštem konsenzuju za put prema NATO…) koju je pisalo ministarstvo predvođeno Crnatkom, a usvojilo Predsjedništvo u kom je sjedio Ivanić. O izbornoj volji je suvišno i pričati. Nije ih se moglo ničim iz Sarajeva maknuti, iako su se tamo pozicionirali bez poslaničkog i izbornog legitimitete. A to se u politici, dakako, plaća (npr. gorepomenutom Strategijom). Ima toga još, nažalost – napisala je Novaković Bursać na Fejsbuku.

Kada su u pitanju „teške teme“, pita može li iko da se sjeti neke teme koju je ova partija pokrenula i iznijela u javnosti, a da nije u suštini manipulacija (npr „afera kiseonik“)?

– Može li se iko sjetiti sjednice Narodne skupštine na kojoj su se raspravljale zaista teške teme, a da ju PDP nije kukavički napustio? Ima li igdje ikakvog rezultata njihove vlasti, npr. iz mandata 2014. – 2019. na nivou zajedničkih instutucija? Šta je konkretno ikad PDP uradio? Čak se u međuvremenu negdje izgubiše i onih 40.000 radnika koje su „zaposlili“! Dakle, na bazi koji političkih aktivnosti i rezultata se njima može vjerovati? Može li iko da se pouzda u ljude koji mijenjaju stav shodno telefonskim pozivima, ili pozivima sa sarajevske sećije – navodi Novaković Bursać.

Ona pita je li iko čuo iz te stranke (inače trusta ekonomskih mozgova) ikakav prijedlog ili analizu u vezi sa galopirajućom inflacijom koja se prelijeva na naše prostore, zahvaljujući štampanju ogromne količine novca bez pokrića u zemljama i zajednicama zemalja koje to sebi mogu dozvoliti?

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Kako kaže, istina je da su imali prijedlog za promjene stope PDV za ugostiteljstvo i turizam u periodu kovid-krize. Svako ko nešto zna o PDV, dodaje Novaković Bursać, zna da se on obračunava na ostvaren promet, a kako njega nije bilo u vrijeme zatvaranja, stvarno se postavlja pitanje koji ekonomski mag je smislio da pravi popust na nečemu čega nema? Prema njenim riječima, direktna podrška toj grani privrede je bila bolja opcija, i zato je tako bilo odlučeno i provedeno.

– Kad smo kod konkretne teme i prijedloga za smanjenje stope PDV na neke grupe proizvoda, situacija je sljedeća: Neosporna je činjenicu da je suverenitet Republike Srpske u oblasti indirektnih poreza prenesen na nivo BiH (a samim tim i jedan od mogućih mehanizama regulacije cijena i ekonomske politike), čime su se lideri PDP ponosili i javno hvalili nazvavši ovaj čin svojom voljom i odlukom, a ne pritiskom stranaca (vidi na www.youtube.com: Politička akademija SDA Zenica- predavač Mladen Ivanić, 5:50). Trebaće nam puno energije i vremena da popravimo političku (a i svaku drugu) štetu koja je ta ekipa napravila svaki put kad su imali neku moć, a ona se svakako prelijeva i na ekonomske procese i odluke – tvrdi Novaković Bursać.

Poručuje da porast cijena, posebno uvoznih proizvoda, koji se dešava usljed inflacije i poremećaja na globalnom tržištu, zahtjeva hitnu reakciju, na mjestu i način kako je to u ovom trenutku moguće, zbog čega će Klub SNSD u Predstavničkom domu predložiti zakon o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

– Pomenuti zakon predviđa oporezivanje po sniženoj stopi PDV grupe proizvoda neophodnih u svakodnevnom životu svih građana i njegovo ograničeno trajanje. Šta god pričali i mislili, imaće kolege priliku da se izjasne o njemu. Zavisno od direktive koju dobiju, naravno – zaključuje šefica Kluba poslanika SNSD.

Izvor: Srpskainfo