Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da lideri SDA Bakir Izetbegović i SDS-a Mirko Šarović govore isto po pitanju formiranja Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ Republike Srpske, te istakao da bi bilo pogubno da Šarović i njegova partija koju je “prodao u naručje SDA” imaju podršku bilo koga u Srpskoj.

Dodik je rekao na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da Šarović više gleda prema federalnom Sarajevu nego prema ljudima u Republici Srpskoj da obezbijedi njihova prava.

“Najveći udar i rušenje BiH čini Izetbegović i njegove probošnjačke stranke u šta spada i Mirko Šarović”, rekao je Dodik, komentarišući izjavu Izetbegovića da je formiranje VSTS-a Republike Srpske “najveći udar na BiH” i tvrdnje Šarovića da je to “predizborni zakon SNSD-a”.

Dodik je naveo da najveći udar na Ustav BiH pravi SDA i njihova politika, što je dokazivo, te napomenuo da je Izetbegović poručivao da treba ukinuti Republiku Srpsku.

“VSTS je postojao u Republici Srpskoj i visoki predstavnik ga je ukinuo i formirao VSTS BiH. To je neustavno. Ovo što mi radimo ne može biti udar jer je udar bio prethodno”, pojasnio je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je napomenuo da udar ne može biti kada se brani ono što je neustavno urađeno ranije, te dodao da se Republika Srpska VSTS-om bavi deset godina.

Dodik je rekao da pokušavaju da pravosuđe bude u skladu sa Ustavom i da je to realizacije politike SNSD-a.

Dodik je zapitao kako Šarović koji ima jednog poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ima pravo da ga prati policija i štiti Obavještajno bezbjedosna agencija /OBA/ BiH.

“Nema po zakonu to pravo”, naveo je Dodik

Srpski član Predsjedništva BiH je podsjetio da njega čuva policija Republike Srpske, a Šarovića OBA i da se tu dramatično razlikuju.

“O srpskim kadrovima u Ministarstvu inostranih poslova, o kojima odlučuje resorni ministar Bisera Turković, pita Šarovića i on odlučuje ko će tamo biti a ne Savjet ministara i legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda”, rekao je Dodik i istakao da je legalni predstavnik SNSD i da bi trebalo u okviru toga da se dogovara.

Dodik je napomenuo da je tako Turkovićeva intervenisala u vezi za personal u MIP-u.

“Takvu situaciju imamo i u obavještajnoj službi, gdje su kadrovi PDP-a i SDS-a i brane /direktora OBA Osmana Mehmedagića/ Osmicu i njegov nelegalni status u tom pogledu”, naveo je Dodik.

Govoreći o najavama bošnjačkih stranaka da će oboriti SNSD-ov prijedlog zakona o zloupotrebi pojma genocida koji bi trebao da se nađe na narednoj sjednici parlamenta, Dodik je naveo da se to očekuje od njih.

“Vidjećemo. Oni kažu da postoji blokada, a mi predlažemo taj zakon, pa ćemo vidjeti ko će ga blokirati”, poručio je Dodik.

Autor: SRNA/ATV