Savjet za implementaciju mira u BiH (PIK) je vanredno zasjedao u Sarajevu povodom današnjeg usvojenog Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske.

U zajedničkoj izjavi ambasadora PIK-a navodi se da su „nedavni potezi vlasti da uvedu zakon o uspostavljanju paralelnog VSTS-a – jasan pokušaj Republike Srpske da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti države, što bi predstavljalo kršenje ustava i pravnog poretka BiH“.

– Usvajanje zakona o VSTS-u RS-a bilo bi nespojivo sa procesom evropskih integracija BiH, predstavljalo bi neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa i značilo bi nazadovanje cijele zemlje kada je riječ o evropskim standardima u okviru vladavine prava. Provođenjem zakona o VSTV-u RS-a stvorilo bi se neustavno tijelo, koje bi ugrozilo osnovna zakonska prava svih građana BiH, posebno onih koji žive u RS, navode oni.

Navode da Kristijan Šmit i PIK neće dozvoliti da bilo koji akter podriva VSTS BiH.

– PIK će preduzeti potrebne odgovore u koordinaciji sa visokim predstavnikom, uzimajući u obzir njegove nadležnosti i instrumente kako bi osigurao puno poštovanje VSTV-a i suvereniteta i integriteta BiH, naveli su u zajedničkom saopštenju ambasadori PIK-a.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je u više navrata rekao da sjednica PIK-a ne služi ničemu, jer stav tog tijela, bez Rusije, nije obavezujući ni legitiman.

Izvor: vecernjenovosti.ba