Ranko Rakić (26) iz Prijedora osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na pet godina zatvora jer je opljačkao osobu sa invaliditetom, Ljubomira Bajića od koga je ukrao 200 KM kao i protezu za nogu.

Rakić je osuđen za blaži oblik krivičnog djela razbojništvo jer nije utvrđeno da je koristio nož i prijetio žrtvi.

Prema presudi, Rakić je 6. januara 2021. godine oko 22 časa ušao u kuću Ljubomira Bajića u banjalučkoj ulici Srpskih rudara u namjeri da ga opljačka.

Navodi se da je vlasnika kuće zatekao kako spava na kauču te ga je osvijetlio mobilnim telefonom i probudio. Nakon toga je prijeteći povišenim glasom Bajiću  rekao „Daj pare“. Žrtva je iz straha razbojniku predala novčanik u kojem je bilo 200 KM.

– Rakić je izlazeći iz kuće uzeo ortopedsku protezu za lijevu nogu, štaku, mobilni telefon i mušku tašnu. Nakon toga je pobjegao – stoji u presudi.

Obrazlažući presudu, predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić je istakao da smatra da će se kaznom postići svrha kažnjavanja.

– Iz dokaza proizilazi da je optuženi ušao u kuću Ljubomira Bajića i od njega uzeo novčanik sa 200 KM, mušku tašnu i protezu za nogu. Međutim,  Sud smatra da nema dokaza da je optuženi koristio nož jer on nije nađen, niti ga je tražila policija. Optuženi je u neku ruku priznao da je ušao u kuću Bajića i uzeo novčanik, protezu i štake –  rekao je Jukić.

Dodao je da nisu nađeni dokazi da je optuženi oštećenom, osim 200 KM koje su bile u novčaniku, uzeo još 250 KM, piše Glas Srpske.

Jukić je kazao da na strani optuženog nije bilo olakšavajućih okolnosti.

– Otežavajuće je za njega to što je ranije činio krađe i teške krađe i što je osuđivan – kazao je sudija Jukić.

Izvor: Srpskainfo