Srpskom narodu su u Federaciji BiH uskraćena su prava zagarantovana Ustavom i zato je neopohodno da im se omogući da biraju legitimne predstavnike u institucijama ovog entiteta, saglasni su predstavnici lokalnih zajednica u FBiH sa srpskom većinom i Asocijacije Srba u FBiH.

Od 1. marta u Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu mogli bi ostati i bez socijalnih davanja.

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne zaštite i izbjeglih Livanjskog kantona obavijestilo je opštine Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo da će od 1. marta obustaviti isplate sredstava korisnicima socijalne pomoći, što u ovim lokalnim zajednicama ocjenjuju kao skandalozno,

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović istakao da je ovdje suštinski u pitanju nova Vlada u Livanjskom kantonu.

– Imamo tu tri srpska ministra koji nisu legitimni predstavnici srpskog naroda. Resorni ministar Momčilo Bajić je imao 19 glasova na izborima, na listi SDP-a, i on nema izborni legitimitet srpskog naroda – rekao je Radanović, gostujući u našem Јutarnjem programu.

Istakao je da se ovom odlukom krše ustavne norme, kao i norme na nivou kantona.

– Moramo biti više agilni u smislu apelacija prema Ustavnom sudu FBiH. Mi ćemo pomoći u pisanju apelacija – istakao je Radanović.

Autor: RTRS