Priča koja obećava produžetak vijeka rudarenja na području prijedorske regije veliki je izazov za upravu prijedorskog ”ArselorMitala”. Riječ je o ležištima koja imaju zavidne količine željezne rude. S rudom iz Omarske ova ljubijska bila bi dobra smjesa za zeničku željezaru. Prikuplja se dokumentacija i u hodu traže najbolja rješenja jer je sve mnogo drugačije od onog što trenutno rade u Omarskoj.

“Pokušaćemo da Ljubiju i Omarsku držimo u nekim kapacitetima i da produžimo životni vijek proizvodnje u našim rudnicima, jednom i drugom, da stvorimo jednu perspektivu daljeg života i rudarenja u prijedorskoij regiji”, rekao je Mladen Jelača, generalni direktor “ArselorMitala” Prijedor.

Oživljavanje ljubijskih ležišta znači posao za trenutno zaposlene rudare ali i nove radnike. U jubiji jedva čekaju da se krene sa radovima.

“Očekujemo neko zapošljavanje, a i to da će mjesto Ljubija vratiti jedan dio sjaja koji je imala”, kaže Goran Praštalo, predsjednik MZ Ljubija.

“Zavisno od tehnologije proizvodnje koju ćemo ovdje napraviti i onoliko koliko se budemo hvatili u koštac sa kapacitetima i koliko budemo  razvijali tako ćemo zapošljavati ljude”, dodaje Jelača.

Računaju i na nova ležišta u kojima već vrše dodatna istraživanja. Jedno je i Vidrenjak.

“Ima primjese barita i to je određen problem što do sada nije otvoren i vršimo odrežena do istraživaja slanjem uzoraka te rude u Francusku s ciljem pripreme te rude”, ističe Branislav Rokvić, rukovodilac službe inžinjeringa.

Pripremni radovi za početak eksplotacije rude u Ljubiji trebalo bi da počnu s prvim danima proljeća. Treba obezbijediti adekvatnu infrastrukturu, mašine i prevoz. U početku će to biti kamionima dok se intenzivno razmišlja o rekonstrukciji pruge Ljubija – Brezičani koja je i jedan od preduslova nastavka rudarenja. S pokretanjem proizvodnje u ljubijskim rudnicima, mogućom eksploatacijom iz Vidrenjaka rudaranje u Prijedoru bilo bi obezbjeđeno do 2035 godine.

Izvor: ATV