Moraju se donijeti što brže mjere jer inflacija ne miruje, kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Već je predložio, a poslanici SNSD-a u Predstavničkom doma Parlamentarne skupštine predali u proceduru, Prijedlog zakona o uvođenju niže stope PDV-a od deset odsto, za osnovne životne namirnice i lijekove.

Stop povećanju cijena, veće plate i poštovanje prava radnika kroz Zakon o radu traže i u Sindikatu.

Zahtijevaju i veći angažman inspektora na terenu .

Svakodnevno povećanje cijena mora pratiti povećanja plata.To je način na koji se može pomoći građanima, kažu u Sindikatu. Traže od poslodavaca da poštuju donesena zakone na osnovu kojih se isplaćuju plate i poštuju prava radnika.

Iz Udruženja poslodavaca nisu mogli reći da li će zbog inflacije doći do povećanja plata,  ali kažu da su u posljednje dvije godine plate povećane za 20 odsto.

U Sindikatu kažu da se opravdanja ne mogu tražiti u globalnoj ekonomskoj krizi već da se problem mora rješavati ovdje kod nas. Zbog toga traže da reaguje Vlada Srpske ali i sve nadležne institucije – da se zaustavi rast cijena,zaštite radnici i spriječi siva zona.

A da bi se zaštitili građani mora se hitno reagovati ,kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. SNSD je već u parlamentarnu proceduru Predstavničkog doma uputio prijedlog zakona o nižoj stopi PDV od deset odsto za lijekove i osnovne životne namirinice . Na luksuz viša stopa od 22 odsto.

Premijer Radovan Višković kaže da se u vremenu inflacije mora pomoći građanima i da je u tom cilju još ranije uputio pismo federalnom premijeru Fadilu Novaliću da razgovaraju.

Kako zaštiti radnike u vijeme povećanja cijena životnih namirnica? Ko krši Zakon o radu i ne isplaćuje plate na osnovu kolektivnog ugovora,ko ne radi na osnovu donesenih zakona iz oblasti poreza?

Koliko je bilo kontrola inpekcijskih organa i da li je neko od poslodavaca bio sankcionisan?

O tome u ponedjeljak razgovaraju sve nadležne institucije i Sindikat.

Autor: RTRS