Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija rekao je da se ne može dovesti u pitanje ustavnost Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ Republike Srpske, koji je eksplicitno naveden u Ustavu Srpske i to nikada nije promijenjeno, pa ni kada je došlo do prenosa nadležnosti na nivo BiH.

Tegeltija, koji je i bivši predsjednik VSTS-a BiH, istakao je da procedura pri donošenju sistemskih zakona, kakav je i zakon o VSTS, podrazumijeva široku društvenu i stručnu debatu oko njegovog sadržaja, posebno imajući u vidu da je pravosuđe jedna od oblasti koju treba prilagoditi standardima EU.

“Republika Srpske ozbiljno pristupa izradi zakona o VSTS, uzimajući u obzir sve preporuke Venecijanske i Evropske komisije na Zakon o VSTS BiH, odnosno sve sugestije i nedostatke koje su date na VSTS BiH”, rekao je Tegeltija za ATV.

On je ponovio da Ustav Republike Srpske eksplicitno predviđa postojanje VSTS-a Srpske, koji imenuje sudije i tužioce u sudove i tužilaštva Srpske, te napomenuo i da Ustav BiH predviđa da je pravosuđe u nadležnosti entiteta.

Komentarišući navode iz političkog Sarajeva kao i nekih stranih faktora da je riječ o neustavnom zakonu, Tegeltija je podsjetio da je do 2004. godine postojao VSTS Srpske, te upitao kako tada to nije bila paradržavna institucija.

“Nacrt zakona o VSTS Srpske se bavi pravosuđem Srpske, a ne pravosuđe BiH. Ne možemo uopšte dovesti u pitanje ustavnost VSTS-a Srpske, koji eksplicitno naveden u Ustavu Srpske i to nikada nije promijenjeno”, rekao je Tegeltija.

On smatra da VSTS Srpske smeta politikama u Sarajevu koje pokušavaju da se maksimalno centralizuje i unitarizuje BiH, te nastoje da sve nadležnosti koje su prenesene sa nivoa BiH tu zauvijek i ostanu.

“Republika Srpska nadležnost o VSTS-u nije prenijela na nivo BiH mijenjajući svoj, niti Ustav BiH, čime je zadržala pravo da donošenjem zakona o VSTS-u postupi u skladu sa odlukom o povlačenju nadležnosti”, rekao je Tegeltija.

On je napomenuo da je riječ o strateškom potezu Republike Srpske, te ocijenio neozbiljnim stavove opozicije u Srpskoj koja ističe da je to samo predizborni trik.

Govoreći o najavama političkih stranka iz Sarajeva da neće podržati Zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid, Tegeltija je naglasio da su time skinuli svoje maske.

“Time su rekli da žele da haške presude prebace na politički teren u svrhu osporavanja Republike Srpske, stigmatizacije srpskih naroda s ciljem konačnog ukidana Srpske. NJih ne interesuju žrtve, nego kolektivizacija krivice”, rekao je Tegeltija.

Izvor: ATV