Nikakav problem nije, onda bih ja otišao da posjetim Republiku Srpsku kao međunarodno priznatu, rekao je Ivica Dačić, predsjednik Narodne skupštine Srbije i lider Socijalističke partije Srbije, u emisiji “ATV intervju”, govoreći o najavi da bi Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, mogao da posjeti Prištinu.

“On će da priznaje Kosovo, i šta sad treba mi da mu aplaudiramo? Što se čačka, što bi narod rekao?”, upitao je Dačić.

Istakao je da u međunarodnim odnosima postoji reciprocitet i podsjetio da je Somalija bila priznala Kosovo pa povukla priznanje.

“Dođem tamo i kažem, znate šta mi smo donijeli odluku da priznamo Somalilend, to je je dio Somalije koji je proglasio nezavisnost odavno”, rekao je Dačić podsjetivši da je nakon toga Somalija povukla priznanje južne srpske pokrajine.

Dačić je rekao da je protiv revizije Dejtonskog sporazuma i da je opstanak Republike Srpske vitalni interes srpskog naroda .

“Srpski narod u BiH nije došao sa strane, on je tu vijekovima, on je konstitutivni narod BiH. U skladu sa tim Dejtonskim sporazumom koji nije izmislila Srbija, Dejtonski sporazum su izmislile SAD. Mi smo ga prihvatili, mi smo garant”, rekao je Dačić.

Istakao je da je potrebno da Republika Srpska i Srbija imaju redovne političke konsultacije na političkom nivou i da na neki način usklađuju svoje političke stavove.

Kazao je da u Srbiji postoje krugovi koji, kada kažete Evropljanin, misle da treba da budete antisrbin. Reako je da oni ne bi dali samo Republiku Srpsku. Smatra da bi ti ljudi dali i Terazije samo da bi mogli da dođu na vlast.

Govoreći o nametanju zakona u BiH odnosno “Inkovom zakonu”, Dačić je rekao da je to nešto što treba da bude ukinuto.

“BiH treba što prije da izađe iz jednog takvog statusa”, jasan je Dačić.

On je dodao da svi moraju znati da je BiH tri naroda i dva entiteta.

“Svako narušavanje toga, može da izazove neravnotežu i nestabilnost, a ovo što je uradio Incko i uopšte ponašanje tih visokih predstavnika u proteklih 20 i nešto godina je uvijek bilo na neki način destabilizirajuće,a ne stabilizirajuće za BiH”, kategoričan je Dačić uz napomenu da stranci ne trebaju da učestvuju u vlasti u BiH.

Dodao je da Srbija ima legitiman interes da brine o Srbima koji žive van Srbije i da je to njeno pravo po svim međunarodnim konvencijama.

Dačić o sankcijama ATV-u: Budalaština i besmisao

“Ja vam dajem podršku, i mi smo bili pod sankcijama, i ja lično. Pa nije valjda da vas to nešto sekira?”, rekao je Dačić govoreći o sankcijama koje su SAD uvele ATV-u i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku..

On je upitao zašto je ATV pod sankcijama i da još nije čuo za sankcije medijima.

“Ja vas potpuno podržavam, mislim da je to budalaština i besmisao. Sankcije za medije, pa ja za to još nisam čuo”, rekao je Dačić.

Izvor: ATV