Potkozarski narodni pokret “PNP” naziv je nove političke partije čija je osnivačka skupština održana večeras u Prijedoru.

Za predsjednika stranke izabran je Dalibor Grabež, dugogodišnji predsjednik prijedorskog PDP-a.

Grabež je novinarima pojasnio da su se na ovaj korak odlučili nakon što na pisani zahtjev upućen rukovodstvu i Glavnom odboru PDP-a do sada nisu dobili odgovor već samo odgovor portparola da, ukoliko im se ne sviđa, mogu da idu iz stranke.

– To je pogubno za jednu politiku da se tako odnosi prema dugogodišnjim članovima i funkcionerima PDP-a i ako jednoj političkoj partiji ne trebaju članovi Glavnog odbora, 80 odsto članova gradskog odbora, dva odbornika, onda nama više nije ni mjesto u PDP-u i ovim večeras želimo da kažemo da mi više nismo članovi i ne predstavljamo politike PDP-a – rekao je Grabež.

On je dodao da osnivanjem novog političkog subjekta nastavljaju sprovođenje politike za koje su dobili podršku građana i po kojima su prepoznatljivi u Prijedoru.

– Novi pokret će predstavljati svi navedeni članovi gradskog odbora PDP-a, dva odbornika, direktori, jedan načelnik odjeljenja. Smatramo da u Potkozarju ima mjesta za ovakvu političku partiju. Zalagaćemo se za snažniji razvoj regije i za Prijedor kao njen centar – rekao je Grabež.

Foto: SRNA

Odbornik u Skupštini grada Prijedora Ranko Smiljanić izjavio je novinarima da su on i kolega odbornik Mladen Kulundžija već obavijestili Skupštinu grada da će od sutra, za kada je sazvana 16 sjednica, djelovati kao samostalni odbornici.

– Večeras se ovdje osniva politički subjekt koji će svoje politike rada vezati za Izbornu jedinicu jedan, a ako bude mogućnosti i prostora i za izborne jedinice dva i tri jer su sve to smatramo dijelovi potkozarske regije – rekao je Smiljanić.

On je pojasnio da su se na ovaj korak odlučili zbog nepoštovanja njih kao članova PDP-a, te zbog nemogućnosti da stranka na lokalnom nivou djeluje samostalno u onim stvarima koji se tiču lokalnog nivoa.

– Ako neko može da sarađuje na lokalu, bez obzira da li je to SDS, SNSD, PDP, treba dozvoliti da sarađuju jer oni najbolje znaju probleme lokalne zajednice – istakao je Smiljanić.

On je dodao da ne trebaju republičke razmirice da budu razlog neslaganja sa projektima na nivou lokalnih zajednica.

– Zašto bi mi bili protiv izgradnje auto-puta, čišćenja rijeka, zašto bi mi bili protiv rješavanja pitanje Trgovske gore, zašto bi mi bili protiv nečega što se radi na nivou Republike, ako je to u interesu građana Potkozarja? – pita Smiljanić.

On je dodao da će, nakon što se završi proces registracije, pristupiti formiranju gradskog i opštinskih odbora jer planiraju da djelujemo u okviru Izborne jedinice jedan.

Autor: SRNA/vecernjenovosti.ba