Na sjednici skupštine grada Prijedora svečanu zakletvu položio je gradonačelnik, Slobodan Јavor, a na njegovo odborničko mjesto došao je stranački kolega Milenko Vujković. Dva odbornika PDP-a, nakon što su napustila ovu političku stranku, najavila su da će djelovati, kao samostalni odbornici.

Sada već bivši članovi PDP-a, Ranko Smiljanić i Mladen Kulundžija, od danas u lokalnom parlamentu djeluju kao samostalni odbornici. Oni svoje političko djelovanje nastavljaju u okviru novoosnovane političke stranke Potkozarski narodni pokret. Smiljanić ističe, da je razlog za napuštanje PDP-a, nepostojanje mogućnosti zajedničkog djelovanja sa strankama vladajućeg bloka u lokalnom parlamentu , ako oni na višim nivoima vlasti ne čine koaliciju.

– Mi smatramo da ljudi na lokalu najbolje znaju probleme u lokalnoj zajednici i da ne treba vezati većine u lokalnim zajednicama sa većinama na nivou Republike i na nivou BiH – istakao je Smiljanić.

Odborničkog mandata u Skupštini grada Prijedora, odrekao se Predrag Puđa iz Ujedinjene Srpske, a ko će na njegovo mjesto doći, nije rečeno. Usvojen je izvještaj o radu lokalnog parlamenta, za 2021. godinu u kojem je istaknuto da je u prošloj godini registrovana veća aktivnost skupštine, te da su procentualno, najviše u radu učestvovali odbornici SNSD-a.

– Iz izvještaja je vidljivo da je naš klub najredovniji an sjednicama da postavljamo najviše pitanja i imamo najviše diskusija to jest učestvujemo najviše u radu – rekao je  šef Kluba odbornika SNSD-a Goran Velaula.

Primjedbu na rad lokalnog parlamenta, imali su odbornici opozicionog DNS-a.

– Ono što je nama ključno je da je Skupština u proteklih godinu dana većinom se bavila kadrovskim rješenjima jer je više od 55 odsto tačaka bilo razrješenje i imenovanje v.d. funkcionera, a manje smo se bavili pitanjima koja su bitna i značjna za grad i građane – smatra šef Kluba odbornika DNS-a Goran Predojević.

– Kada dođe do smjene vlasti u gradu, kada dođe novi gradonačelnik i nova skupština, tu su i nova kadrovska rješenja. Mandatni period pojedinih direktora, načelnika odijeljenja ali i upravnih odbora prestaje tako da skupština ima određen stav da takve stavi an dnevni rad – istakao je predsjednik Skupštine grada Mirsad Duratović.

Svečanu zakletvu položio je gradonačelnik Prijedora, Slobodan Јavor, poručivši da će raditi u interesu svih građana. Prioritet njegovog djelovanja su nove investicije, među kojima je i izgradnja savremene bolnice, ali i infrastrukturni projekti.

– Imamo ona tri miliona koja smo dobili oda Vlade Srpske, utrošeno je oko dva miliona KM. Ostao je još jedan milion. Građani to čekaju, a ja mogu da poručim da će vremenom početi i radovi. Takođe ono što je veoma bitno za naše mlađe sugrađane, nastavlja se rekonstrukcija sportskih igrališta, prioritet su sportska igrališta i dječiji košarkaški tereni. Naravno u planu nam je izgradnja savremenog vrtića – naveo je Јavor.

Sa dnevnog reda povučen je izvještaj o sprovedenoj finansijskoj reviziji za 2020. godinu, kao i prijedlog Odluke o visini naknada za rad odbornika i članova stalnih radnih tijela Skupštine grada.

Izvor: