Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisija za odbranu i bezbjednost BiH Dušanka Majkić rekla je da bi dešavanja poput onih u Bužimu u svakoj normalnoj i ozbiljnoj zemlji bila najvažnija vijest, jer doprinose stvaranju atmosfere nesigurnosti i predstavljaju rizik po bezbjednost.

– U ovoj zemlji nema ko da reaguje jer je cijeli odbrambeni sistem u rukama Bošnjaka. Ko da reaguje, ministar bezbjednosti /Selmo Cikotić/? Njemu se sudi, on se time bavi – rekla je Majkićeva i dodala da izostanak reakcije dovoljno govori o samoj situaciji.

Dodala je da zabrinjava i ćutanje Zapada jer je ovo širi problem koji se danas dešava u BiH, a već sutra se njegove posljedice mogu osjetiti u Evropi i svijetu, te niko ne smije ostati nijem na to.

Ona je navela da Republika Srpska stalno upozorava na to, ali da izostaje reakcija nadležnih u BiH.

Majkićeva je u Јutarnjem programu RTRS-a upitala kakva se poruka šalje okupljanjima uniformisanih lica sa zelenim beretkama pod ratnim zastavama i pucnjavom.

– Nijedan tako ozbiljan skup ne može proći bez političara, a svi koji su očito trebalo da budu tu bili su – ministri u kantonalnoj Vladi, poslanici, načelnici opština… Skup nije prošao ni bez ratnih komandanata – rekla je ona.

Majkićeva je navela da je jedan od ratnih komandanata na skupu upitao “Da li biste branili Bosnu i Krajinu?”, na šta su mu okupljeni, kako kaže, euforično odgovorili “I krv svoju bi dali”.

Izvor: RTRS/ATV