Šef Odsjeka za saobraćaj grada Prijedora Aleksandar Jeftić predložio je da Skupština grada formira komisiju čiji će zadatak biti da otkloni sumnju da postoje zloupotrebe u radu parking službe.

On je u svom odgovoru na pitanje odbornika iz koalicije Pokret za Prijedor Mirsada Duratovića u vezi sa radom parking službe predložio da ovoj komisiji budu praktično pokazane sve procedure u radu parking službe, ograničenja sa kojima se susreće parking služba, da izvrši uvid u evidencije, te sačini analizu i izvještaj o radu parking službe.

Duratović je na prethodnom zasjedanju lokalnog parlamenta naveo da u Prijedoru postoji 18 parkinga ukupnog kapaciteta 734 parking mjesta.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

– Prihod od naplate parkinga u 2020. je iznosio 272.348 KM. Prosječni dnevni prihod po jednom parking mjestu iznosio je 1,13 KM . Kako se kontroliše naplata parkiranja, kako se vrši pražnjenje parking automata, gdje se vodi i ko ima pristup evidenciji naplate parkiranja? Tražim da mi se dostavi kompletna procedura i odgovorna lica za svaki od ovih procesa – naveo je Duratović

U odgovoru koji je pripremio Jeftić navedeno je da je po analizama Odsjeka sa saobraćaj prosječan dnevni prihod po jednom parking mjestu u 2020. godini iznosio 1,44 KM.

– S obzirom da je 2020. zbog pandemije i epidemioloških mjera bila specifična, zato što se oko dva mjeseca za vrijeme vanredne situacije  nije radilo, izostao je dolazaka dijaspore u većoj mjeri, ta godina nije mjerodavna za poređenje ostavrenih rezultata rada – objasnio je Jeftić.

On je dodao da u prilog tome ide činjenica da je ukupan prihod parking servisa u u 2021. godini veći za 41 odsto ili za 121.700 KM u odnosu na 2020. godinu. Prosječan dnevni prihod po jednom parking mjestu u 2021. iznosio je oko 1,73 KM.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Aleksandar Jeftić

Jeftić je objasnio da naplatu parkiranja kontrolišu službenici Odsjeka za saobraćaj, stručni saradnici za kontrolu naplate i regularnost parkiranja kojih je ukupno šest, ručno i putem aplikacije za naplatu parkiranja putem SMS-a.

– Svi parking automati su pomoću mobilne mreže, odnosno SIM kartice, uvezani u sistem kontrole. Parking automat samostalno vrši dijagnostiku i šalje statusne poruke poput  nestalo papira, otvorena vrata, prazana akumulator, puna kasa i ostalo na centralni računar. Kada se kasa napuni automat šalje poruku da je kasa puna. Predmetna poruka se prosleđuje na dežurni telefon parking službe 065/404-366 i službenici vrše zamjenu kase. Puna kasa se vadi, a u atomat se stavlja prazna kasa. Prilikom vađenja kase automat štampa izvještaj koji se nosi sa kasom – navodi Jeftić.

Dodao je da se kasa otvara u prostorijama parking službe pomoću posebnog ključa i broji se novac.

– Otvaranju i brojanju novca iz kase prisustvuju najmanje dva službenika. Po izvršenom brojanju pravi se specifikacija kovanica po apoenima i uplatnicama, te se to sve zajedno nosi u banku. Polog novca u banku vrše službenici parking službe koji za to imaju ovlaštenje gradonačelnika. Nakon predaje novca u banku izvještaj se dostavlja šefu Odsjeka. Evidencija o naplati parkiranja se vodi ručno i elektronski, nalazi se kod šefa Odsjeka za saobraćaj i istoj mogu pristupiti za to ovlaštene osobe – naveo je on u odgovoru.

Iako je odgovor pripremio šef Odsjeka za saobraćaj Aleksandar Jeftić, potpisao ga je načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove grada Prijedora, Dragoslav Kabić.

Duratović je na današnjoj sjednici Skupštine grada zatražio da mu se dostavi  akt ovlaštenja licima iz parking servisa za pražnjenje automata  i akt davanja ovlaštenja za uvid u evidenciju naplate parkiranja na serveru Gradske uprave.

Izvor: Srpskainfo