Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Banjaluci Željko Budimir rekao je Srni da najnovije izjave američkog specijalnog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara pokazuju njegovu nemoć i da nije u stanju da dođe do dijaloga sa najvažnijim predstavnicima vlasti u BiH.

Komentarišući Eskobarovu izjavu da sarađuje sa opozicijom radi rušenja legitimno i legalno izabranog predstavnika Srba u Predsjedništvu BiH Milorada Dodika, Budimir je rekao da ponekad ne razumije da li ovaj predstavnik SAD ima svoje političke partije u BiH?

– Da li postoje Eskobarove partije kada govori da sarađuje sa nekim strankama u BiH. Predstavnici SAD u BiH mogu pregovorati o iznalaženju političkog rješenja za aktuelnu situaciju samo sa predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj. Sa političkim partijama mogu da imaju partijsku saradnju, tako da ono što vidimo kao politiku SAD u BiH, posebno u posljednjih godinu dana, jeste nastavak ideološkog odnosa prema BiH i srpskom narodu koji se postavlja kao glavni krivac za čitavu krizu – ocijenio je Budimir.

On je rekao da mu se čini da čak dio američke administracije ne želi da nađe rješenje za krizu u BiH, već da je stalno drži kao nestabilnu zonu gdje se pojavljuje kao garant stabilnosti i arbitar političkih rješenja.

Budimir je dodao da je BiH protektorat i zatočenik američke politike u posljednjih 30 godina, te da naprosto nisu tačni pokušaji objašnjenja da pritisci i sankcije prema legalno i legitimno izabranim predstavnicima treba da pomognu funkcionalnosti i razvoju demokratije u BiH.

– To je put u destabilizaciju i odvajanje predstavnika naroda u BiH od dijaloga i međusobnog traženja rješenja – istakao je Budimir.

On je pojasnio da Evropski parlament danas nije tražio da se srpskim predstavnicima, pa i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku uvedu sankcije, već da to traži dio evropskih parlamentaraca, posebno onih iz Njemačke.

– Da je Evropski parlament donio odluku, on bi to tražio… Međutim, to nije realno, Evropska komisija i Evropski parlament to ne mogu da urade bez konsenzusa jer znamo da određene zemlje centralne Evrope neće glasati za sankcije prema Srpskoj i njenim predstavnicima. Takođe, posebno su negativan odjek u svijetu, čak i u kolektivnom Zapadu, imale američke sankcije prema Alternativnoj televiziji u smislu da je to najflagrantnije kršenje medijskih sloboda u Evropi do sada – rekao je Budimir.

Američki specijalni izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da se SAD “bore da stanje u BiH bude bolje i da se Srbi vrate u institucije”, a da, dok se to ne desi, “rade sa opozicijom i na tome da onemoguće” srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Autor: SRNA/RTRS