Obnovljeno suđenje nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, jer nije spriječio zločine odreda “El mudžahedin” na području Vozuće i Zavidovića 1995. godine, danas je nastavljeno reprodukovanjem iskaza svjedoka Tužilaštva BiH Fuada Zilkića.

Zilkić, koji je bio komandant 328. brdske brigade takozvane Armije BiH, izjavio je tokom prvostepenog postupka da su pripadnici odreda “El mudžahedin” nasilno preuzeli zarobljenike od pripadnika Petog bataljona 328. brdske brigade.

Svjedok je izjavio da ga je podređeni obavijestio da, kako je rekao, ima oko 40 zarobljenih neprijateljskih vojnika i da su ih pripadnici ovog odreda oteli.

“Izvijestio me da su odveli, da su oteli, tih 40 ljudi i da su transportovani u dva kamiona. Otela ih je grupa odreda El mudžahedin”, rekao je Zilkić.

On je dodao da je o ovom slučaju izvijestio svog nadređenog komandanta 35. divizije Fadila Hasanagića i napisao i izvještaj koji mu je dostavljen.

Zilkić je izjavio da je Hasanagiću na jednom sastanku ponovo rekao za zarobljenike, na šta je on rekao “znam, znam”.

Na tom sastanku su, kako je naveo, bili “dijelovi komande korpusa”, kao i starješine odreda “El mudžahedin”, ali da ne može tvrditi da je bio prisutan i komandant Trećeg korpusa Sakib Mahmuljin.

Prema njegovim riječima, na sastanku koji je bio 13. ili 14. septembra 1995. godine u objektu “Panorama”, raspravljalo se o borbenim dejstvima, dok se zarobljeni vojnici nisu pominjali.

Tužilac Sedin Idrizović predočio je Zilkiću izvještaj od 11. septembra 1995. godine, u kojem se pominje 61 neprijateljski vojnik i tri žene, te da su zarobljenike, osim dvojice, preuzeli pripadnici odreda “El mudžahedin”. Svjedok je potvrdio da je riječ o zarobljenicima koje je pominjao.

Na pitanje sudije Mire Smajlović da li su zarobljenici oteti ili preuzeti kako se navodi u izvještaju, svjedok je odgovorio da su preuzeti na silu, ali da je izvještaj, u kojem je navedeno da su preuzeti, išao prema pretpostavljenoj komandi, te da su “oni to trebali rješavati”.

Tokom unakrsnog ispitivanja odbrane, Zilkić je izjavio da pripadnici odreda “El mudžahedin” do 1995. godine nisu dolazili u njegovu zonu odgovornosti i da on sa njima nije imao nikakve kontakte.

Prema njegovim riječima, pripadnici tog odreda nisu imali povjerenja prema takozvanoj Armiji BiH i njegovoj brigadi, osim prema izviđačko-diverzantskoj četi Asima Čamdžića, koja je bila pretpostavljana odredu “El mudžahedin” tokom operacije “Farz 95”.

Zilkić je napomenuo da, kada su prolazili kroz zonu odgovornosti njegove brigade, pripadnici odreda nisu nosili oznake takozvane Armije BiH.

“U kakvoj situaciji smo bili, nama je bilo u interesu da oni dejstvuju s nama. Bili su jako dobro naoružani, borbeno veoma osposobljeni i, kao takvi, bili su nosioci borbenih dejstava”, izjavio je Zilkić.

Sud BiH je 22. januara prošle godine prvostepenom presudom osudio Mahmuljina na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Tužilaštvo se žalilo na visinu izrečene kazne Mahmuljinu za ubistva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske i nečovječno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima u prvostepenom postupku, dok se odbrana žalila po svim osnovama, uključujući bitne povrede krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

I Tužilaštvo i odbrana predložili su reprodukovanje više dokaza, ali je Sudsko vijeće procijenilo da je neophodno ponovo saslušati iskaze osam svjedoka, pet po prijedlogu Tužilaštva i tri koje je predložila odbrana.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. februar.

Izvor: Frontal.rs