Predsjednik Narodne partije Srpske NPS Darko Banjac izjavio je za Srnu da nastup izaslanika SAD za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara u Kongresu predstavlja direktno miješanje jedne zemlje u unutrašnja pitanja druge zemlje i govori da oni hoće određeno političko stanje u nekoj zemlji da mijenjaju silom.

Eskobar nema ni diplomatske, niti političke kulture. Izjava da SAD rade na tome da onemoguće legalno izabranog predstavika, govori da oni apsolutno ne samo da ne poštuju osnovne principe demokratije, nego hoće da svjetski poredak i određeno političko stanje u nekoj zemlji mijenjaju silom, a ne pravom, odnosno silom, a ne izborima u toj zemlji – rekao je Banjac.

Banjac je naglasio da će građani ove zemlje na izborima odlučiti ko će ih predstavljati, te da o tome sigurno neće odlučivati, kako je ocijenio, neki trećerazredni političar.

Američki specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je juče da se SAD “bore da stanje u BiH bude bolje i da se Srbi vrate u institucije”, a da, dok se to ne desi, “rade sa opozicijom i na tome da onemoguće” srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Izvor: Srpskainfo