Načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović izjavio je danas da Gradska uprava, PU Prijedor i Forum za bezbjednost zajednice nisu uradili dovoljno da ovaj grad dobije adekvatan video-nadzor.

On je na sjednici Foruma istakao ovaj problem, podsjećajući da je i prošle godine u ovo vrijeme ista tema bila na sjednici Foruma, ali i godinama unazad.

– Ja lično nisam zadovoljan angažmanom svih zainteresovanih da grad napokon dobije unaprijeđen sistem video-nadzora. Prijedor je nekada bio među prvim lokalnim zajednicama u kojima je ovaj sistem zaživio, ali odavno ne funkcioniše, a danas su mnoge lokalne zajednice, pa i manje, daleko ispred nas – rekao je Vujanović u obraćanju članovima Foruma.

On je naveo da to iziskuje znatna finansijska sredstva koja treba planirati dugoročno, ali da je korist po bezbjednost zajednice nemjerljiva.

– Od prošle godine do danas uspjeli smo da postavimo jedan broj kamera. Neću reći koliko jer me je sramota. Banjaluka, Doboj, Bijeljina, neki imaju i po 400 kamera. Jedna opština Jezero ih ima 20, a Prijedor ni toliko. To je nešto što ne treba kriti – naglasio je Vujanović.

Na današnjoj sjednici usvojen je izvještaj o radu Foruma za 2021. godinu, plan rada za ovu godinu i Strateški bezbjednosni plan 2022 – 2026, te produžen mandat predsjedavajuće Foruma Vanje Dejanović na još jednu godinu.

Ognjen Vukić iz Radio kluba “Kozara” rekao je da je učestalo lijepljenje naljepnica po saobraćajnim znakovima i šaranje latiničnih dijelova natpisa na saobraćajnim znakovima i predložio da se u rješavanje ovog problema uključe mladi i navijačke grupe.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović podsjetio je da u budžetu grada postoje sredstva za uklanjanje grafita i čišćenje saobraćajnih znakova i predložio da i članovi Foruma učestvuju u tim aktivnostima i tako pošalju poruku javnosti.

Autor: SRNA/Srpskainfo

Video: RTRS