Kvadrat stana u novoj gradnji u Prijedoru košta oko 2.200KM, dok je ta cifra za staru gradnju manja za oko 600 KM. Iako su cijene naglo skočile, kupaca ne manjka. Među onima koji su se nedavno uselilili u novi stan je i Prijedorčanin, Mladen Kulundžija.

”Gotovo godinu dana potrošio sam na traženje stana.To je u prosjeku minimalno vrijeme koje treba da se nađe stan,osim ako nekom ne posreći pa ga nađe prije. Cijene stanova, posebno nove gradnje, su izuzetno visoke”, dodaje Kulundžija.

Da je potražnja za nekretninama nikad veća, potvrđuju i u agencijama za prodaju. Podsjećaju da je prije tri godine kvadrat stana u novoj gradnji koštao oko 1.600KM, a u staroj oko 1.100KM.

”Potražnja za nekretninama u posljednjih godinu dana je povećana i što se tiče domaćih ali i kupaca iz dijaspore. Promet je velik a obzirom da se bavimo tim poslom  očekujem da bi do kraja godine cijene stanova mogle porasti  još za nekih deset odsto  ”, navodi Nedžad Rešić, direktor „Agent Enex-a“ d.o.o Prijedor.

Podršku kada je u pitanju kupovina prve nekretnine, mladim i mladim bračnim parovima pruža Grad Prijedor na osnovu subvencija kamatne stope na stambene kredite.Na javni poziv konkurisati mogu bračni parovi do 40 godina starosti. U prošloj godini odobren je 71 zahtjev, a iz budžeta grada Prijedora za ove namjene u 2022. godini izdvojeno je 100.000 KM.

”To je još jedna od mjera koju grad Prijedor provodi kao mjeru pronatalitetne politike. Zalažemo se da mladi ostanu u Prijedoru,u Republici Srpskoj”, ističe Monja Kasalović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Cijena stanova, prema najavama, tek će da dostigne vrhunac u ljetnom periodu. Tako bi kvadrat u novoj gradnji u Prijedoru mogao da košta i oko 2.300 KM.

Izvor. kozarski