Ako se uvedu sankcije Republici Srpskoj, onda je to jedno priznanje Srpske, makar u negativnom kontekstu, izjavio je politikolog Miloš Šolaja gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Šolaja je istakao da “ovo nije situacija sa početka devedesetih godina kada su uvedene ekonomske sankcije Srbiji i Srpskoj”.

– Ovo je sada pitanje politike Evropske unije. Da bi se uvele sankcije, EU bi prvo morala da ima konsenzus. Već sada znamo da su Mađarska, a u zadnje vrijeme i Poljska izgubile spor pred Evropskim sudom. Veliko je pitanje šta će biti u samoj diskusiji i ko će da raspravlja. EU teško da može sama da uvede sankcije – rekao je Šolaja.

Šolaja je naglasio da je “potrebno skvatiti da je prošlo više od 30 godina od raspada Јugoslavije i da su lideri u Srpskoj demokratski izabrani”.

– To je funkcionisanje demokratije. Mislim da je ova konfuzija koju EU sama sebi uvozi rezultat prilično nejasnog koncepta u BiH – poručio je Šolaja.

Šolaja je napomenuo da su “sankcije prijetnja konkretno onome ko je politički najistureniji, ali i da bi se njima danas kaznili stanovnici Srpske”.

Autor: RTRS