САРАЈЕВО, 17. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Бивши министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић и бивши шеф Мектићевог кабинета Игор Голијанин испред Суда БиХ.

Tužilaštvo BiH zatražilo je danas od Suda BiH da bivšeg ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića i ostale proglasi krivim za zloupotrebu položaja prilikom sprovođenja projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, i izrekne osuđujuću presudu.

Na današnjem ročištu tužilac Bojana Jolović pročitala je završne riječi postupajućeg tužioca Vedrane Mijović, gdje je navedeno da je Tužilaštvo dokazalo da su optuženi počinili krivična djela za koja se terete, te da ne postoji nijedna olakšavajuća okolnost.

Tokom dvočasovnog iznošenja završnih riječi, Jolovićeva je podsjetila da je EU sa 198.454 evra finansirala sprovođenje projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između BiH i Crne Gore.

Jolovićeva je navela brojne ugovore koji su sačinjeni između Ministarstva bezbjednosti, Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i firme “Tehnoprojekt inžinjering” iz Rijeke, koja je izabrana na tenderu kao najbolji dobavljač vatrogasne opreme, a koja ni poslije produženog roka za isporuku i plaćanje nije bila u mogućnosti da isporuči ugovorenu robu.

U završnim riječima Tužilaštva, između ostalog je istaknuto da je Ministarstvo bezbjednosti sprovelo javnu nabavku opreme ne uvažavajući stvarnu potrebu vatrogasaca.

Tako su stizale uniforme i rukavice neodgovarajućih veličina, zaštitne kacige za koje su krajnji korisnici tražili da se zamijene za obuću, što nije učinjeno, a stigli su i obični umjesto vatrogasni opasači, te metlarice i 10 megafona koji uopšte nisu trebali.

U završnim riječima su citirane izjave svjedoka, među kojima su bila i lica koja su na projektu radila po ugovoru o djelu, koji su retroaktivno zaključeni i za šta su retroaktivno plaćeni.

“Ova lica su iskorištena da se preko njih pribavi protivpravna finansijska korist za optužene Samira Agića i Edina Garapliju”, navela je Jolovićeva.

Osvrćući se na završne riječi Tužilaštva, Mektićev branilac advokat Senka Nožica rekla je Sudu da se danas čuo opis događaja kako je projekat tekao od početka do kraja.

Nožica je istakla da je tužilac zaobišla bitne stvari i navela neke krive datume kada je u pitanju projekat koji je, kako je rekla, započeo prije Mektićevog dolaska u Ministarstvo.

“Tužilac u završnim riječima ni jednom riječju nije rekla ostale bitne elemente krivičnog djela zloupotrebe položaja. Šta znači što je moj branjenik potpisao ili produžio ugovor? Apsolutno ništa“, izjavila je Nožica u Sudu.

Osim Mektića, optuženi su Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

Projekat se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudi, kao i postupak nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra bezbjednosti, koju je obavljao, Golijanin u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorno lice i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” iz Sarajeva.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Njima se stavlja na teret i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanja fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Suđenje će biti nastavljeno 3. marta, iznošenjem završnih riječi odbrana optuženih.

Autor: SRNA/ATV