Specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar u američkom Kongresu priznao je da sarađuje sa opozicijom Srpske, a sve protiv Milorada Dodika. Najavljuje da će, ako se Srbi ne vrate u zajedničke institucije BiH rješenje tražiti sa opozicijom.

Za predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović Eskobarovo priznanje predstavlja neprincipijelno svrstavanje na jednu stranu.

Naša politika je stvaranje funkcionalne BiH i zasniva se na postepenim reformama, ponovio je u više navrata u američnom Kongresu specijalni predstavnik za zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar. Prioritetno je, kaže, vratiti predstavnike Srba u zajedničke institucije. A to će uraditi u paktu sa opozicijom, riječi su američki izaslanik.

– Naš cilj je da kreiramo politički dijalog sa opozicijom i drugim liderima, kako bi se Srbi vratili za sto i kako bismo spriječili Dodika, političkim angažmanom ili sankcijama, da centralnim institucijama nanese još štete – rekao je Eskobar.

Predstavnici Republike Srpske djeluju u zajedničkim institucijama u skladu sa zaključcima Narodne skupštine, kaže predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Iako je sa tim upoznat, Eskobar je odlučio da neprincipijelno odabere stranu. Funkcionisanje zajedničkih institucija u punom kapacitetu, dodaje Cvijanovićeva, treba da bude stvar dogovora domaćih aktera, bez uplitanja stranaca.

– Јa bih rekla da bi neprincipijelno svrstavanje na stranu jednih, u ovom slučaju opozicije, da bi došlo do određenih rješenja oko kojih očigledno ne postoji konsenzus u društvu. Јer pazite opozicija da ima većinsku podrsku naroda ona bi bila pozicija. A ja smatram da je ispravno da se dijalozi vode između ljudi koji su prvo domaći akteri ovdje u BiH – istakla je Cvijanović.

Savjetnica srpskog člana Predsjedništva, Ana Trišić Babić, podsjeća da je Republika Srpska jasno postavila uslov da bez povlačenja nametnutog Inckovog zakona nema vraćanja Srba u zajedničke institucije u punom kapacitetu.

– Predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima nisu ni napustili te institucije, nego i dalje rade u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske. Tako da nije potrebna neka posebna borba – rekla je Trišić Babić.

Da je opozicija sluga malignom američkom uticaju u BiH izričit je član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac.

– Potpuno otvoreno govorim da su prihvatili da budu mirođija “bosanskom loncu” gdje su glavni sastojci Amerikanci bez obzira da li su pozicija ili opozicija, a naš narod je gadljiv na takav “bosanski lonac” – naglasio je Košarac.

Eskobarovi saučesnici iz reda opozicije u rušenju Milorada Dodika, saučesnici su i u likvidaciji Srpske, ocjenjuje istoričar Srđa Trifković.

– A šta oni nude? Nude pomirljiv odnos sa fantomskom međunarodnom zajednicom od koje su Srbi s obe strane Drine iskusili samo sankcije i bombe tokom čitavog perioda jugoslovenske krize – kaže Trifković.

Uplitanjem u unutrašnje odnose u BiH, Eskobar ruši Dejtonski mirovni sporazum, ističe šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać. Oglasio se i predsjednik NPS-a, Darko Banjac koji podsjeća da Amerikancima nije stran pokušaj da političko stanje mijenjaju silom, a ne demokratijom.

Autor: RTRS