Završena je vanredna sjednica Hrvatskog narodnog sabora o izbornoj reformi u BiH.

“Istorisjko vanredno zasjedanje HNS-a okupilo je legitimne političke predstavnike hrvatskog naroda sa svih nivoa vlasti, crkvene velikodostojnike, akademsku, kulturnu i privrednu zajednicu Hrvata u BiH.

U istorijskim trenucima političke borbe za opstanak hrvatskog naroda i naših ustavnih prava HNS-a poslata je snažna politička poruka.

Današnje vanredno zasjedanje u Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače upravo je završeno jednoglasnim usvajanjem zaključaka obvezujućih za sve legitimne hrvatske političke predstavnike o predstojećim političkim koracima.

Zaključci vanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora u Bosni i Hercegovini

– Hrvatski narodni sabor (HNS) ocjenjuje da je pregovarački tim HNS-a dosljedno i odgovorno provodio ranije uspostavljeni pregovarački okvir i Politički dogovor od 17. juna 2020. o principima izmjene Izbornog zakona BiH i ograničenim amandmanima na Ustav BiH. Ustavni sud U 23/14 i presude Evropskog suda za ljudska prava), posebno u dijelu koji se odnosi na legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim nivoima vlasti.

– HNS žali što dosadašnji napori u pregovorima nisu uspješno okončani da se osiguraju neophodne izmjene Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH (u skladu sa Odlukom Ustavnog suda U 23/14 i Evropskog suda za ljudska prava). ). U pregovaračkom procesu u koji su kao fasilitatori (posrednici) bili uključeni predstavnici Evropske unije i SAD-a, hrvatski pregovarački tim ponudio je niz konkretnih prijedloga izmjena Izbornog zakona i ograničenih amandmana na Ustav BiH.

– HNS je spreman da nastavi pregovore sa bošnjačkim i drugim političkim strankama u BiH o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim promjenama, nakon već dogovorenih izmjena Ustava BiH sa predstavnicima Venecijanske komisije radi stvaranja preduslova za održavanje opštih izbora. Stoga pozivamo predstavnike međunarodne zajednice uključene u pregovarački proces da daju puni doprinos okončanju pregovaračkog procesa o izmjenama i dopunama Izbornog zakona i ograničenim amandmanima na Ustav, koji su od najveće važnosti za stabilnost i budućnost evropske BiH.

– HNS će se dosljedno zalagati za izvorne ustavne principe postignute i ostvarene u Vašingtonskom i Dejtonskom mirovnom sporazumu, kojim su Hrvati, Bošnjaci i Srbi utvrđeni kao konstitutivni narodi i drugi građani. Spremni smo da se odlučno suprotstavimo svim daljim inicijativama koje idu u pravcu dekonstituisanja hrvatskog naroda u BiH.

Sve političke stavove koji se zalažu za blokiranje provođenja Političkog sporazuma iz Mostara od 17.06.2020. godine i na taj način onemogućavanje hrvatskog konstitutivnog naroda u legitimnom političkom predstavljanju u domovima naroda i Predsjedništva BiH HNS smatraće suprotnim hrvatskim političkim pravima i prijetnjama, nacionalnim interesima i političkim BiH.

U HNS-u smatraju da formalno-pravni uslovi za održavanje Opštih izbora 2022. godine neće biti ispunjeni dok se ne izmijeni postojeći Izborni zakon BiH. U tom cilju neophodno je implementirati Odluku Ustavnog suda BiH U-23/14 i sve presude Evropskog suda za ljudska prava kako bi se osiguralo legitimno političko predstavljanje za svaki od tri konstitutivna naroda i mogućnost kandidovanje za funkciju ustavne odredbe koje proizilaze iz Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

HNS ističe da Centralna izborna komisija (CIK) nije i ne može biti zakonodavac, niti ima pravo preuzimati nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH. Jednako ističemo da CIK nije izabran i imenovan u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH. Ukoliko Izborni zakon ne bude izmijenjen u skladu sa prethodnim tačkama, a opšti izbori ipak budu raspisani i provedeni u ovim uslovima, HNS će ih smatrati suprotnim slovu Ustava i duhu i principima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Predstavnici HNS-a će se suprotstaviti takvom postupku svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima.

HNS i svi njegovi članovi pomno će pratiti nastavak političkih pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama, kao i rješenjima ukupne političke situacije u BiH. Ukoliko se nastavi proces dekonstituisanja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve zakonske procedure i političke korake za novo institucionalno i teritorijalno uređenje BiH na principima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati puna ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH”, saopšteno je nakon zasjedanja HNS-a.

Izvor: ATV