Srbija i Republika Srpska na eventualne sankcije moraju odgovoriti nacionalnom slogom, rekao je Dragomir Anđelković, politički analitičar iz Beograda, gostujući u našem Јutarnjem programu.

– Cilj ovih koji žele uvesti sankcije jeste da nas podijele. I Srbija u slučaju nekih sankcija prema pojedincima iz Republike Srpske mora hrabro odgovoriti i prekinuti odnose sa tim državama – naglašava Anđelković.

Prema njegovim riječima, jasno je da pritisak na političko uređenje u BiH stiže iz vana.

– Vrijeme supersile SAD polako prestaje. Ona jeste sila, ali daleko od one od prije 20-30 godina. Kriza je rezultat vanjskog djelovanja. Kriza u BiH traje mnogo duže, ali Brisel sada stavlja akcenat na nju. Ona je počela prvog dana po potpisu Dejtonskog sporazuma, jer isti oni koji su ga nametnuli počeli su da ga opstruišu. Pokušava se dati bošnjačkoj strani ono što nisu uspjeli zaokružiti ratnim operacijama u kojima su isto imali pomoć ovih koji danas žele sankcije za srpski narod – naglašava Anđelković.

Ipak, on vjeruje da bez obzira na najave Brisela, sankcije više nemaju tu moć kao nekada.

– Vrijeme onih sankcija kakve su bile 90-ih godina je prošlo. Ne mogu pogoditi širok broj stanovništva, usmjereni su na pojedinca. To ima za cilj, prije svega, da nas posvađa. Zapad hoće da neko bude stigmatizovan, a onda da ga pod tim pritiskom skine. Naš odgovor na to treba da bude jedinstvo i podrška tome kome se uvode, bez obzira ko on bio – kaže Anđelković.

On je ponovio da je stav Mađarske i dijela Evropske unije i te kako važan, jer je jasno da oni mogu blokirati svaku odluku koju Brisel donese.

Autor: RTRS