Mađarska, Hrvatska i Slovenija su protiv sankcija srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, i vjerovatno, će odbaciti svaki pokušaj uvođenja restriktivnih mjera srpskom članu Predsjedništva BiH.

Danas se u Briselu održava sastanak šefova diplomatija  Evropske unije na kojem će biti riječi o situaciji u BiH.

U internom dokumentu EU navodi se da bi Unija trebala da razmotri uvođenje sankcija Republici Srpskoj i da uskrati finansijsku podršku ako kriza u toj balkanskoj zemlji nastavi da se pogoršava.

EU želi da vidi mir i stabilnost u BiH, izjavio je ministar spoljnih poslova Irske Sajmon Koveni.

On je novinarima u Briselu da EU želi da se usaglase i sprovedu pune reforme izbornog zakonodavstva u BiH, kako bi se pomoglo da se održe izbori koji će omogućiti formiranje organa vlasti koji će moći da funkcionišu.

“Želimo mir i stabilnost u BiH i mislim da će reforme svakako pomoći da se to desi”, istakao je Koveni.

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg rekao je da BiH i Balkan “ne smiju postati igralište za aktere izvan Evrope”.

Šalenberg je ocijenio da srpski član Predsjedništva Milorad Dodik i zvaničnici Republike Srpske daju izjave u kojim se, kako kaže, “igraju integritetom BiH”, što je “neprihvatljivo”.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žosep Borelj izjavio prije početka sastanka da ministri donijeti odluke kako bi se izbjegao raspad BiH.

AP podsjeća da je Rusija pružila podršku Dodiku i njegovim saradnicima.

Autor: SRNA/ATV