Udruženje građana “Optimisti” iz Prijedora lani je podijelilo gotovo 100.000 obroka u javnoj kuhinji koju u gradu na Sani vodi već šestu godinu, izjavio je Srni Zijad Čanić iz ovog udruženja.

Svaka donacija je dobro došla, i robna i novčana. Svi smo svjedoci teške ekonomske situacije i velikih potreba koje su uvijek iznad realnih mogućnosti – istakao je Čanić.

On je podsjetio da od osnivanja ova javna kuhinja radi za korisnike koje odredi Centar za socijalni rad Prijedor, a preko toga u skladu sa raspoloživim donacijama.

Čanić je zahvalio Ministarstvu trgovine i turizma i Vladi Republike Srpske za 13.500 KM odobrenih “Optimistima” kao pomoć za rad javnih kuhinja i nabavku prehrambeno-higijenskih paketa, kao i gradu Prijedoru za, kako je ocijenio, izuzetno dobru saradnju.

On je istakao da je 2020. godine i Gradska uprava Prijedor donijela odluku o usluzi javne kuhinje, čime je ova oblast prvi put regulisana u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti Republike Srpske.

Prema ovoj odluci, pravo na uslugu javne kuhinje mogu ostvariti korisnici prava na novčanu pomoć, hronično oboljele osobe koje žive same bez redovnih mjesečnih primanja, beskućnici, kao i sve osobe za koje se na osnovu priložene dokumentacije i stručnog uvida u porodične i lične prilike u kojima žive, procijeni da se nalaze u stanju socijalne potrebe i da ne mogu na drugi način obezbijediti obrok.

Proceduru i način ostvarivanja prava na uslugu javne kuhinje utvrđuje Centar za socijalni i dostavlja ih Odjeljenju za društvene djelatnosti grada Prijedora, a na osnovu objavljenog javnog poziva koji se raspisuje u prvom kvartalu tekuće godine, grad vrši izbor pružalaca usluge javne kuhinje.

– Prijavili smo se na javni poziv i prošle i ove godine. U ovoj godini imamo 164 korisnika koji su ispunili uslove propisane ovom odlukom, ali prema odluci našeg upravnog odbora imamo i dodatnih 46 korisnika koji su veoma teškog materijalnog stanja, uglavnom starije osoba, sa minimalnim primanjima koja dobrim dijelom moraju dati za lijekove, tako da dnevno pripremamo 210 obroka – rekao je Čanić Srni.

Prema njegovim riječima, za 36 porodica koje žive izvan grada dostavljaju se paketi pomoći jednom mjesečno, u ovoj godini svakog mjeseca se za po pet korisnika uplaćuje po 50 KM za struju, a 2.000 KM ove godine izdvojiće se za nabavku lijekova onima kojima je najpotrebnije.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– U ovoj godini ćemo u aprilu u mjesecu ramazana pripremiti 1.000 iftara u dogovoru s mjesnim zajednicama, u julu ćemo podijeliti 400 kurbana, očekujemo kamion robe kao pomoć iz dijaspore i zadatak smo sebi dali da u ovoj godini završimo krov višečlanoj porodici Tomić – najavio je Čanić.

On je podsjetio da “Optimisti” imaju pekaru u naselju Pećani u kojoj su cijene za višečlane porodice sa Ponosnim karticama “tri plus” za 30 odsto niže, kao i da je ovo udruženje bilo jedino koje je radilo na početku pandemije i snabdijevalo hranom građane koji su bili smješteni u karantinima na više lokacija u Prijedoru.

– Tada smo pripremili i isporučili više od 9.000 obroka. Po ugovoru sa Gradskom upravom iz budžeta grada sufinansiranje je bilo 2,50 KM po obroku. Danas je to 2,60 KM što je bilo najniže što smo mogli ponuditi, s obzirom na konstantan rast cijena. Naše učešće je 1,40 KM po obroku, odnosno ukupna cijena obroka je četiri KM – pojasnio je Čanić.

U Prijedoru rade dvije javne kuhinje, a otvaranje prve inicirali su ovdašnji gimnazijalci 2010. godine prikupljanjem potpisa sugrađana. Nepunu godinu kasnije Hrišćanska humanitarna organizacija “Hljeb života” podijelila je prve obroke u prvoj javnoj kuhinji u gradu na Sani, a od 2013. to čini i u Ljubiji. Krajem 2016. godine drugu javnu kuhinju otvorilo je Udruženje “Optimisti”.

Za sufinansiranju javnih kuhinja u budžetu grada za prošlu godinu bilo je planirano 120.000 KM, a rebalansom je taj iznos uvećan na 150.000 KM, koliko iznosi i plan budžeta za ovu godinu.

Izvor: Srpskainfo