BiH treba da ostane neutralna u odnosima Ukrajine I Rusije, poruka je srpskog člana Predsjedništva BiH. Milorad Dodik kaže i da su politike koje su do sada vođene po pitanju NATO-a bile ispravne. Da dođe do sukoba, bili bismo obavezni da učestvujemo, a to, kako kaže, ne bi bilo dobro za bilo koga u BiH. Kaže Dodik I da je svijet u novoj dinamici, te da je potrebno da se velike sile dogovore o novoj politici kako bi se osigurao mir.

“Moje kolege i javnost u Federaciji je pozicionirana, a s druge strane mi iz Republike Srpske i ja kao predstavnik Republike Srpske, ne mogu da dozvolim da se donese bilo koja odluka ili bilo koje tumačenje koje bi išlo na štetu, ugrozilo naše odnose sa Rusijom. Mi smatramo da treba da se osigura politika mira i stabilnosti”, kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Niko u Predsjedništvu BiH, posebno ne predsjedavajući, nije tražio sjednicu u vezi sa ovim pitanjem, kaže Dodik. Ipak to nije spriječilo Biseru Turković koja je brže-bolje potrčala da osudi odluku Rusije i to predstavi kao zvanični stav BiH. Dok u tom trenutku krši Ustav države u kojoj živi, napada Rusiju za navodno kršenje međunarodnog prava. Turkovićka se, kao izvođač spoljne politike, koju definiše Predsjedništvo, tu ne pita ništa, poručuje predsjednik Republike Srpske. Ako se govori o međunarodnom pravu, kaže Željka Cvijanović, onda ono mora da se brani svakog dana i na svakom primjeru.

“Mi smo, nažalost, u bližoj prošlosti imali mnogo situacija da je kršeno međunarodno pravo. Konačno, živimo u državi u kojoj se krši međunarodno pravo. Dejtonski sporazum krše oni koji bi trebali da ga čuvaju i unapređuju”, kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Bisera Turković iz dana u dan pokazuje da BiH nije država. Da konstantno krši Ustav saglasni su srpski poslanici u Predstavničkom domu. Valjalo bi, kažu neki od njih, što skorije pokrenuti njenu smjenu.

“Pozivam gospodina Tegeltiju da sankcioniše istupanje gospođe Turković i još jednom želim da pojasnim da BiH nije jednako SDA, da gospođa Turković nema formalno-pravno zakonsku osnovu da vodi spoljnu politiku”, kaže Nenad Nešić, poslanik DNS-a u PD PS BiH.

“Ustav jasno kaže ko se bavi spoljnom politikom, odnosno da je u nadležnosti članova Predsjedništva, ali ona i dalje želi da je ona vrhovni vladar i da ona donosi nekakve stavove i slično. Smatram da je ovo svjesno uradila kako bi poljuljala odnose Srba i Rusa”, kaže Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Svjesno Turkovićka uzurpira ovlaštenja Predsjedništva BiH. A to su već uradili i Komšić i Džaferović koji su stranu jasno odabrali.

Izvor: ATV