Upitan da komentariše odnose sa Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom , predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović rekao je kako je u šali znao Izetbegovića nazvati “bratom” ili “burazom” i da je u češćem kontaktu sa njim, nego sa Miloradom Dodikom.

Čović kaže kako, zbog intenzivnijih odnosa u Federaciji ima češće susrete sa Izetbegovićem, nego sa Dodikom, ali da je u toku pregovora o izmjenama Izbornog zakona stekao dojam da Izetbegović izbjegava postići rješenje, kao i to da mu više ne vjeruje.

“Stotinu puta sam gospodinu Izetbegoviću rekao: Bakire, nemoj mi obećati ono što ne misliš. Nemoj potpisati sporazum u Mostaru sa mnom pa kasnije objašnjavati kako ga nećeš provesti. Razlika između Dodika i Izetbegovića je sljedeća – s Dodikom kad se nešto dogovoriš, on će to provesti. A sa Bakirom, ono što se dogovoriš danas, računaj da već za dva dana to ne vrijedi”, rekao je predsjednik HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović u programu N1.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice je rekao kako je imao ranije čak i porodične susrete između svoje porodice i porodice Izetbegović, te da te odnose smatra korektnima.

Ipak, u emisiji na N1 je ponovio kako Izetbegoviću ne vjeruje, te da nije iskren čovjek.

Na pitanje zašto ga je nazivao bratom,

Čović odgovara kako prema ljudima s kojima radi obično ima dimenziju partnerstva i prijateljstva, te da je osoba koji nikoga ne mrzi.

Autor: agnecije/faktormagazin.ba