Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević istakao je da je Strategiju spoljne politike BiH, u kojoj piše da BiH, ukoliko ne postoji stav Predsjedništva, treba da se pridruži stavovima EU, izradilo Ministarstvo inostranih poslova (MIP) na čelu sa Igorom Crnatkom, a usvojilo Predsjedništvo BiH u kojem je kao srpski član bio Mladen Ivanić.

Zbog toga je, tvrdi Kovačević, smiješna izjava PDP-ovog Igora Crnatka, koji je stav (ambasadora BiH pri UN i nekadašnjeg ministra spoljnih poslova BiH) Svena Alkalaja u vezi sa Rusijom stavio na teren vlasti.

Kovačević je naglasio da je Milorad Dodik, tada kao predsjednik Republike Srpske, apelovao na Ivanića da to ne radi.

“Čak mu je pisao pismo da tako nešto ne uradi, da za to nema podršku institucija Republike Srpske. Oni su to u potpunosti izignorisali”, rekao je Kovačević za RTRS.

Prema njegovim riječima, ministar inostranih poslova ne može da bude neko koga ne odobri administracija SAD i Velike Britanije.

“U BiH na toj poziciji samo dva puta nisu bili Bošnjaci. To se dogodilo onda kada su u SAD i Velikoj Britaniji bili sigurni da su to njihovi igrači i oba puta su to bili ljudi iz PDP-a – Igor Crnadak i Mladen Ivanić”, rekao je Kovačević.

On je podsjetio da je Igor Crnadak bio ministar inostranih poslova u mandatu u kojem PDP u Parlamentarnoj skupštini nije imao nijednog jedinog poslanika.

“To nam govori na koji način su tobože štitili interese Republike Srpske. Oni za Republiku Srpsku nisu uradili ništa i to je činjenica. Jedino što je radio Igor Crnadak jeste da je govorio sve najgore o Republici Srpskoj na svakom značajnom međunarodnom forumu na kojem je učestvovao”, naglasio je Kovačević.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Kovačević je naveo da SNSD smatra da BiH treba da ostane neutralna.

“Jedna Švajcarska je rekla da je po ovom pitanju neutralna i nije se pridruživala bilo čijim izjavama po ovom pitanju. Smatramo da BiH, kao podijeljeno društvo, koje je izašlo iz konflikta i koje ima dobre odnose sa Zapadom i sa Rusijom, a i Ukrajinom, treba da ostane isključivo neutralna”, istakao je Kovačević.

On je naveo da je bitno da se što prije postigne mir i da sve što treba da ide iz BiH jeste apel da se ovakvi sukobi zaustave i da se podrži održiv i trajan mir.

Autor: SRNA/ATV