Pripadnici Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor danas su na Trgu majora Zorana Karlice organizovali akciju podjele flajera građanima sa uputstvima na koji način da vrše spaljivanje korova i drugog biljnog otpada u cilju sprečavanja požara na otvorenom.

Ovu preventivnu akciju vatrogasaca podržali su i pripadnici Policijske uprave Prijedor.
” Današnju preventivnu akciju realizovali smo s ciljem sprečavanja izbijanja i širenja požara na otvorenom. Promotivni materijal sadrži uputstva za građane kako da oprezno vrše spaljivanje biljnog otpada i korova”, rekao je Radovan Martić, starješina TVSJ Prijedor.
Sačuvajmo prirodu, spriječimo požare na otvorenom prostoru, jedan je od savjeta koji se nalazi na informativnom letku koji je u okviru ovih aktivnosti podijeljen građanima.
Letak sadrži i uputstva da se prilikom spaljivanja biljnog otpada vatra loži u povoljnim vremenskim uslovima i na mjestima gdje se može kontrolisati.

Iz PU Prijedoru su u svom saopštenju povodom ove akcije podsjetili da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještenja Vatrogasno – spasilačkih jedinica, a propisana je i obaveza preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.
Policijska uprava Prijedor vatorgasci apeluju na građane da prilikom uređenja zemljišnih parcela i spaljivanja biljnog otpada preduzmu sve potrebne mjere kako bi se spriječilo širenje požara i izazvale neželjene posljedice.
U slučaju nekontrolisanog požara potrebno je odmah pozvati vatrogasce na broj 123 ili policiju na broj 122.

Izvor: prijedorgrad