Bake i dede imaju, verovatno, najlepše uloge. Tu su kada treba da uskoče u pomoć roditeljima kada je u pitanju briga o deci, ali i da posavetuju kada je to potrebno.

Međutim, postoje situacije kada im samo odmažu i nesvesno rade na štetu deci, odnosno svojim unucima.

Ponekad je dobro sesti i razgovarati o tome šta vam smeta, kao i postaviti jasne granice kada je u pitanju vaspitavanje vaše dece. U nekim situacijama treba da reagujete, neke su zanemarljive, a evo kako da prepoznate one u kojima vaši roditelji rade na “štetu” vašoj deci.

Deke i i bake mogu preuzeti i vaspitnu ulogu – tvrdi gereontolog Bernis Nongarten i ističe da ih možemo podeliti u pet tipova, prema tome kako se ponašaju s decom i koliko učestvuju u vaspitanju unuka.

1. Klasični tipovi

Na “klasične” tipove deda i baka roditelji se mogu osloniti ako je potrebno da pričuvaju unuke ili ako im je potrebna bilo kakva vrsta pomoći. Rado se druže s unučićima i pomažu svojoj deci, ali se ne mešaju preterano u vaspitanje.

2. Zabavni drugari dece

Deda i baka koji su usmereni na to da zabavljaju unuke, igraju se s njima, luduju i smeju se, uživaju u tome da budu izvor zabave. Svaki put kad provode vreme sa svojim mališanima, videćete ih kako jure okolo s klincima, pevaju i igraju se.

3. Drugi “mama i tata”

Oni ponekad preteruju u brizi o unucima i ponašaju se kao da roditelji ne znaju da brinu o deci.
Često žele da donose odluke koje se tiču unuka, od toga u koju će školu dete da bude upisano do toga s kim mu je dozvoljeno da se druži, piše 24sata.hr.

4. Porodični mudraci

Oni su glave porodice koje dele mudre savete i kontrolišu roditeljsku generaciju. Mogu biti nenametljivi, odnosno da daju sugestije i savete samo onda kad procene da je to potrebno i da je od pomoći, a ponekada mogu biti i naporni.

5. “Daleki rođaci”

Ove bake i deke su retko sa unucima, najčešće samo za praznike, pa ih deca nekada doživljavaju kao strance. Često novčano pomažu roditeljima, ali se ne mešaju u njihove odluke, ne dele sitnice sa unucima, pa baš zato deci često ostaju u sećanju kao “daleki rođaci”.

Izvor: prva.rs