Drugi dan boravka reportera RTRS-a Danije Simića u glavnom gradu DNR ne donosi ništa novo vezano za one vijesti koje sve najviše zanimaju, a to je trenutni položaj ruskih snaga.

Osim što je sigurno da je područje oko čuvene nuklearne elektrane Černobil pod kontrolom rusko-bjeloruskih snaga, zvanična Moskva je potvrdila da je završila blokadu grada Černigova, koji je raskrsnica puteva nedaleko od Kijeva.

Postoje informacije da se vode ulične borbe po Kijevu, uz najave da će do sutra u ovom gradu sve biti vojno riješeno, ali ja iz Donjecka takve vijesti ne mogu potvrditi. Na snazi je ratno stanje, koje se prenosi i na informativno polje.

Izvori reportera RTRS-a su rekli da se u gradu Marijupolju, koji se nalazi u Donjeckoj oblasti, neonacistički bataljon Azov sklonio u stambena naselja, koristeći stanovništvo kao živi štit. To se poklapa sa izjavom general-majora Igora Konašenkova, portparola ruskog Ministarstva odbrane, koji je optužio Oružane snage Ukrajine upravo za to.

On je naglasio da ruska vojska nikada neće gađati civilna naselja u Kijevu, te da se OSU ponašaju kao teroristi zbog toga što se zaklanjaju iza civila.

U Donjecku je sada mirno, u jutarnjim časovima čule su se detonacije, odnosno razmjena artiljerijske vatre, a na grad je pala i ukrajinska taktička balistička raketa Točka – U. Cilj je bio naftno postrojenje, ali je raketa promašila za 400 metara.

Najveći dio kompleksa nije radio, tako da nije bilo žrtava. Ipak, od minobacačke vatre i djelovanja raketnog sistema grad stradala je jedna stanovnica Donjecka, a nekoliko ih je bilo ranjenih.

Rukovodilac u gradskoj administraciji Aleksej Kulemzin rekao je da je javni transport obustavljen u dijelovima grada blizu fronta.

U samom centru, osim nešto jačeg zvuka eksplozije nego inače, uopšte ne bi mogli znati za to. Život se odvija kao da se na periferiji nije ništa desilo, a glavna tema svakog razgovora su vijesti sa fronta gdje se ljudi jednodušno nadaju u što brže napredovaanje ruskih i bjeloruskih snaga.

U DNR je još uvijek na snazi opšta mobilizacija i ratno stanje, ali je sva pažnja usmjerena prema Kijevu.

Autor: RTRS