„Preci građana BiH su bili jedan narod, Dobri Bošnjani, kojeg je vrijeme podijelilo u tri etničke skupine“, „Nikada više niko neće vladati nad nama i nikada više naši sinovi ne smiju ginuti za druge“, neke su od poruka Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koje je iznio na tribini u Švedskoj.

U švedskom gradu Malmeu je održana svečana tribina povodom 30. godišnjice obnove nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koju su organizovala bosanskohercegovačka udruženja iz ovog grada, u saradnji sa Ambasadom BiH u Švedskoj i Centru za dijasporu „Mreža“.

Izetbegović je kazao kako očekuje da će se dio bh. dijaspore u budućnosti vratiti u domovinu, te da je u međuvremenu neophodno jačati veze i uspostaviti snažniju komunikaciju.

-Naša zemlja je zaista lijepa i bogata. Naše zemljište je sjajno, još nezagađeno, naše planine, naša jezera. BiH može, ako bude dobro organizovana, hraniti deset miliona ljudi. Posebna šansa su naši ljudi-  izjavio je Izetbegović.

Jedan narod „na tri dijela“

Govoreći o istoriji BiH, naglasio je da BiH već hiljadu godina opstaje u blago modifikovanim granicama, te da je uvijek uspijevala sačuvati svoju posebnost, čak i u vremenima kada je bila osvajana.

-Danas smo suverena država koja teži članstvu u međunarodnim asocijacijama. Jedno je sigurno, a to je da nikada više niko neće vladati nad nama i nikada više naši sinovi ne smiju ginuti za druge- poručio je.

Podsjetio je Izetbegović da su „preci građana BiH nekada bili jedan narod, Dobri Bošnjani, kojeg je vrijeme podijelilo u tri etničke skupine“.

-Naši preci su bili dualisti. Vjerovali su u dva boga. U jednog dobrog, od kojeg su dolazila sva dobra, i jednog lošeg. Trudili su se da budu što bolji. Njegovali su i poštovali dobrotu i samilost, ali teško je na Balkanu ne biti borac. Istorija ih nije štedjela. Svaki put se odupirali onima koji su dolazili u BiH, a zatim se prilagođavali- kazao je Izetbegović.

Izetbegović je izjavio da su građani BiH 1992. izabrali slobodu, sa svim rizicima koje je taj izbor nosio.

Izvor: aloonline.ba