Banjalučki Vodovod nastavio je sa bjesomučnim zapošljavanjem partijskih kadrova, nakon što je samo u januaru, bez raspisivanja javnog konkursa, primio pet novih radnika i to u trenutku kad se preduzeće zadužuje kod banaka kako bi podmirilo tekuću likvidnost, saznaje Faktormagazin.

Sve bez konkursa

Ne obazirući se na predizborna obećanja gradonačelnika Draška Stanivukovića, nova uprava ovog gradskog preduzeća na čelu sa direktorom Predragom Dudukovićem, nastavila je sa šokantnom praksom zapošljavanja.

Od septembra prošle godine, kad je imenovana nova uprava, javno predstavljena kao ekspertska,

Vodovod nije raspisao niti jedan javni konkurs, iako je, u međuvremenu, primio više od 20 novih radnika i to bez ikakve realne potrebe za njihovim zapošljavanjem.

Imena novozaposlenih

U trenutku dok se uveliko kasni sa izgradnjom novih vodovoda na selima i predgrađu koje je započela bivša administracija, nova uprava Vodovoda zadala se samo na prijem novih partijskih vojnika pa je, prema saznanjima Faktora, samo u januaru primljeno pet novih radnika, mahom aktivista PDP-a, SDS-a i SPS-a, i to: Goran Momić, Milivoj Turanjanin, Saša Marković, Sanja Petković i Saša Radan.

Svi oni primljeni su su na osnovu tajnih „rang lista“ Gradskog odbora PDP-a, ali i na osnovu zakulisnih dogovora gradonačelnika Stanivukovića sa koalicionim partnerima, koji ga podržavaju u gradskoj skupštini.

Dok se gradonačelnik javno zaklinje u transparentnost i konkurse, a u isto vrijeme gradska preduzeća, poput Vodovoda doslovno zatrpava novim i nepotrebnim radnicima, koji se, umjesto na konkursu i u poštenoj konkurenciji, zapravo popunjavaju po osnovu stranačkih kvota.

Tako je, samo primjera radi, jedna od novoprimljenih radnica – Sanja Petković, zapravo, istaknuti aktivista PDP-a iz Krmina kod Banjaluke, koja je, štaviše, bila i na listi PDP-ove liste ne nedavnim izborima za tamošnji savjet mjesne zajednice – tvrde odlično obaviješteni izvori iz vrha Vodovoda.

Sve u krugu porodice

Prije malo više od šest mjeseci, u Vodovodu je zaposlena i supruga odbornika SDS-a Aleksandra Petkovića, koji u gradskoj skupštini podržava aktuelnog gradonačelnika.

Takođe, Faktor je već pisao da je Stanivuković zbrinuo i suprugu odbornika PDP-a Jove Savanovića, koja je zaposlena u Akvanu i pored toga što ovo gradsko preduzeće posrće upravo pod teretom velikog broja radnika.

A gdje je stručna licenca za hidrofazu?

Kako tvrde upućeni izvori, problematično je i zapošljavanje članova same uprave preduzeća, koja je javno predstavljena „kao ekspertska i nestranačka“, iako su, u stvarnosti radi o namirivanju apetita između PDP-a, SDS-a i SPS-a.

Poseban je slučaj imenovanje pojedinih članova uprave preduzeća, poput SDS-ovog Željka Raljića, koji je, kao dio njihove kvote, postavljen za tehničkog direktora najvećeg vodovoda u Srpskoj i pored toga što nije imao ni dana radnog staža na ovakvim poslovima, pošto je cijeli radni vijek proveo na „Neškovićevoj“ stanici za tehnički pregled vozila.

Da stvar bude gora, u trenutku imenovanja, Raljić, koji je završio Mašinski fakultet, nije ispunjavao ni uslove za postavljanje na poziciju tehničkog direktora budući da je, u to vrijeme aktuelnom sistematizacijom radnih mjesta, bilo uslovljeno da mora imati završen Građevinski fakultet i stručnu licencu za hidrofazu.

Pošto nije ispunjavao taj osnovni uslov nova uprava je naknadno izmijenila sistematizaciju i „prilagodila“ je stručnoj spremi nove uprave – tvrde sagovornici Faktora.

Diplome kriju kao zmija noge

U strahu od neizvjesnog ishoda, nova uprava Vodovoda ne želi da pošalje diplome novozaposlenih radnika na provjeru validnosti, a što je, između ostalog, bilo jedno od ključnih predizbornih obećanja banjalučkog gradonačelnika.

Njihova bojazan je potpuno opravdana, jer se tu, mahom, radi o kojekakvim „travničkim“i „kiseljačkim“ diplomama čije je sticanje, a o stručnosti i da ne govorimo, više nego diskutabilno – tvrde izvori Faktormagazina.

Autor:faktormagazin.ba