Tokom litije danas u Podgorici zapjevalo se i “Veseli se, srpski rode”, koja je i nezvanična himna litijskih pohoda

Svetosimeonovski sabor, tradicionalna crkvena manifestacija koju svake godine organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska u Podgorici, počela je jutros u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja Svetom arhijerejskom Liturgijom kojom je načalstvovao Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije.

Predvođene arhijerejima i sveštenstvo hiljade vjernika krenuli su u litiju gradskim ulicama do Nemanjinog grada na sastavcima Morače i Ribnice, gdje je blagosiljan slavski kolač.

Vladika Joanikije je posebno naglasio da smo imali veliki blagoslov od kada smo krenuli u podgoričku Svetosimeonovsku litiju.

“Ovdje smo se sabirali i objedinjavali, nadahnjivali se duhom Svetoga Stefana Nemanje i svetih i velikih Nemanjića i svih njihovih svetih i dostojnih naslednika. Sjećamo se kako je to bilo prije dvije godine kada smo bili izloženi velikoj nepravdi, kada su ovu veliku Svetosimeonovsku litiju predvodili naš blaženopočivši Mitropolit Amfilohije i Blaženjejši Mitropolit kijevski Onufrije koji je danas na velikome raspeću. Molimo se Bogu kako je on nas ukrepljavao i osnaživao svojom ljubavlju da i njega Bog ukrijepi da sačuva jedinstvo svoga naroda i kanonsko jedinstvo Ukrajinske Pravoslavne Crkve u zajednici sa svim svetim Božjim crkvama u vaseljeni”, kazao je Mitropolit Joanikije.

Tokom litije danas u Podgorici zapjevalo se i „Veseli se, srpski rode„, koja je i nezvanična himna litijskih pohoda.

U jednom trenutku mogli su se vidjeti i stanari obližnje zgrade koji su postavili crnogorske zastave na balkonima. Vjernici su ih pozdravili pjesmom i aplauzima.

Izvor: IN4S