Profesor Nenad Kecmanović poručio je danas da bi se istorija Republike Srpske mogla posmatrati i kao istorija borbe za ustavnost i zakonitost.

Govoreći na tribini „Trideset godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske: Slovom Ustava protiv zloduha ukidanja Srpske“, on je ukazao da je Srpska dijelom nastala i kao srpski odgovor na kršenje odredbe o „Savjetu za nacionalnu ravnopravnost“ u Skupštini SR BiH.

– Na danonoćnom zasjedanju sa 14. na 15. oktobar 1991. godine koalicija polumjeseca i šahovnice nadglasala je srpske poslanike. Kao odgovor, formirali su Skupštinu srpskog naroda, održali su plebiscit, proglasili Republiku, te kao krunu svega i Ustav Republike Srpske. Ovaj prvi Ustav nije prestao da važi u Dejtonu, nego je prilagođen pojedinim odredbama Dejtonskog sporazuma, podsjetio je Kecmanović.

Prema njegovim riječima, tako je uspostavljen kontinuitet, koji nije prekinut ni kasnijim antiustavnim nasiljem visokih predstavnika i inostranih sudija jer, kako je naglasio, narod u Srpskoj i njegovi predstavnici nisu tokom minulih decenija zaboravili šta im je bespravno oduzeto i vodili su političku borbu da oteto vrate.

Na 30. rođendan Ustava prve ustavne nadležnosti su, evo, uspjeli da vrate, zaključio je Kecmanović.

Autor: SRNA/vecernjenovosti