U Federaciji BiH se obilježava “Dan nezavisnosti”, a u Republici Srpskoj 1. mart je sinonim za nelegitimni referendum održan uz protivljenje srpskog naroda, na brutalno ubistvo srpskog svata, ranjavanje pravoslavnog sveštenika i paljenje srpske zastave na sarajevskoj Baščaršiji, kao i na to da su ubice ostale nekažnjene, rekao je poslanik u prvoj višestranačkoj Skupšptini BiH Slobodan Bijelić.

Bijelić je, gostujući u našem Јutarnjem programu, rekao da su sjećanja na 1. mart gorka i da je taj datum trasirao sudbinu naroda u avnojskoj BiH, a potom i do tragičnog sukoba i Dejtonskog sporazuma.

– Davno je rečeno da je pucanj u svata Nikolu Gardovića bio pucanj u srpski narod. I nakon 30 godina neko pokušava da instalira taj tragični datum kao tobožnji praznik konfederalne tvorevine – rekao je Bijelić i dodao da to neće proći kod srpskog naroda,

Srpskim predstavnicima u ambasadama i konzulatima danas je radni dan, a obilježavanjem 1. marta kao dana državnosti BiH podriva se ugled BiH u svijetu, rekla je ambasadorka BiH u Francuskoj Bojana Kondrić Panić.

Kondić Panić je istakla da su srpski ambasadori i konzuli izloženi prijetnjama zbog odbijanja proslavljanja današnjeg tzv. praznika.

– Ako su instrukcije i pisma koja stalno dolaze iz Ministarstva inostranih poslova u kojima se naglašava da ćemo biti sankcionisani zbog odbijanja poslušnosti, onda to jesu prijetnje. Srpskim kadrovima u ambasadama i predstavništvima ovim je veoma otežan rad – dodala je ambasadorka.

Ona je podsjetila da su svi srpski predstavnici u DKP-u zajedno došli na ideju da napišu otvoreno pismo ministarki inostranih poslova Biseri Turković.

– Željeli smo da to bude transparentan način komunikacije kako bi javnost u BiH kao i zemljama u kojima se nalaze srpski predstavnici u DKP, bila upoznata šta se dešava i otklonili svaku zabludu o obilježavanju dnašanjeg dana kao dana državnosti – ističe Kondić Panić.

Ambasadorka ističe da ovakva situacija ugrožava ugled BiH kao turističke destinacije u koju treba ulagati.

– Naš zadatak je da BiH predstavljamo u najboljem svjetlu, kao jednu ozbiljnu zemlju, ali ovakvim istupima definitivno se podriva ugled BiH jer nakon 30 godina treba da objašnjavamo razloge zbog koje imamo kompikovanu poilitičku situaciju – ističe ona.

Autor: RTRS