U Muzeju Kozare iz Prijedora večeras je otvorena izložba radova nastalih tokom Likovne kolonije “Rakani” u Novom Gradu.

Dokumentarist u galeriji Kulturno-obrazovni centar Novi Grad Mirjana Drljača je navela da je su ovi radovi nastali tokom likovne kolonije 2020. godine.

– Kod nas je dugogodišnja praksa da u avgustu mjesecu koloniju otvaramo izložbom sa prethodnog saziva. Ove godine smo odlučili da u Prijedoru pokažemo ovu izložbu smatrajući da je donekle specifična, ali ustvari na dobar način oslikava tu godišnju likovnu produkciju – izjavila je Drljača.

Ona je podsjetila da je 2020. godine počela epidemija virusa korona i da je donijela veliki broj izazova za organizaciju likovne kolonije, te da su na njoj čestvovali umjetnici mlađih i srednjih generacija.

Direktor Muzeja Kozare u Prijedoru Zoran Radonjić podsjetio je da saradnja ove ustanove i Kultorno-obrazovnog centra Novi Grad traje duži niz godina i uglavnom se odnosi na likovne sadržaje.

– Kada je riječ o ovoj likovnoj koloniji mi smo početkom marta 2016. imali izložbu Likovna kolonija “Rakani” 30 godina, dakle brojni sazivi te kolonije su predstavljeni u toj selekciji i naša publika je imala priliku to da vidi. Značajno je pomenuti i druge projekte koje smo realizovali poput projekta preuzimanja, transporta i prezentacije legata Zdravka Vajagića koji smo takođe uradili sa Kulturno-obrazovnim centrom Novi Grad i naši posjetioci su imali priliku to da vide u aprilu prošle godine – rekao je Radonjić.

FOTO:  BOJANA MAJSTOROVIČ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIČ/RAS SRBIJA

On je dodao da se u okviru saradnje ove dvije ustanove u Novom Gradu postavljaju izložbe koje su prethodno bile organizovane u Prijedoru, kao i izložbe Međunarodnog bijenala radova na papiru.

Radonjić je podsjetio da se svi likovni stvaraoci mogu do 21. marta prijaviti na konkurs Međunarodnog bijenala radova na papiru i to u svim likovnim disciplinama. Sve informacije o konkursu dostupne su na sajtu Muzeja Kozare.

Izvor: Srpskainfo