Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da 1. mart nije nikakav praznik i da ga Republika Srpska nikada neće slaviti, jer predstavlja sinonim za stradanje i brutalne napade na sve što je sveto srpskom narodu.

– To nije, niti može biti praznik u BiH. Suludo je forsirati obilježavanje nepostojećeg praznika – poručio je Košarac, koji je jutros prisustvovao parastosu u Staroj pravoslavnoj crkvi Svetih arhangela Mihaila i Gavrila povodom 30 godina od ubistva srpskog svata Nikole Gardovića na Baščaršiji.

Prema njegovim riječima, 1. mart je tragičan dan u istoriji koji budi negativna osjećanja u srpskom narodu.

– Podsjeća nas na početak rata, ubistvo srpskog svata, ranjavanje pravoslavnog sveštenika, paljenje srpske zastave. Podsjeća nas na početak sveg zla koje nam se događalo, počev od etničkog čišćenja i progona Srba iz Sarajeva. Tog dana počeli su brutalni napadi na sve što je sveto srpskom narodu – slobodu, vjeru, ime i zastavu – poručio je Košarac u izjavi Srni.

On je ocijenio da je žalosno i nedopustivo to što političko rukovodstvo Bošnjaka nikada nije na adekvatan način tretiralo zločin na Baščaršiji, te dodao da nekažnjavanje ubica predstavlja dodatno ponižavanje srpskih žrtava.

Košarac je podsjetio da je 1. marta 1992. godine održan nelegalni referendum na kojem su glasali muslimani i Hrvati, uz protivljenje srpskog naroda, što je bio uvod u tragični ratni sukob.

– Na temelju tog napada u miru, mi smo stvorili Republiku Srpsku i devedesetih godina se borili za našu slobodu, život i opstanak. Republika Srpska ima međunarodni kredibilitet ovjeren u Dejtonskom sporazumu. Ona je naša kuća i ima svoje praznike koje sa ponosom obilježavamo – naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, bošnjački politički predstavnici ni danas nisu odustali od politika koje su pogubne za BiH.

– Trideset godina politike koja želi nametnuta rješenja, unitarizaciju i dominaciju Bošnjaka dovelo je do toga da ni Srbi ni Hrvati nisu zadovoljni stanjem u BiH, jer takva politika im nije prihvatljiva. Danas vidimo da su posljedice nelegalnog referenduma 1. marta i svega što je uslijedilo nakon toga dovele do situacije da su Bošnjaci ostali sami na jednoj strani – naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, bošnjački politički predstavnici ne odustaju od zagovaranja lošeg koncepta po kome je BiH zemlja jednog naroda i jedne politike sa ikebanama u strukturama vlasti.

– Političko Sarajevo je pokazalo šta misli, pa je proizvelo ikebanu koja se zove Željko Komšić, kao što su i u ratu proizvodili razne `Pejanoviće`, `Ljujić Mijatoviće` i slične. Sarajevo je uvijek spremno da modelira srpskog Komšića i slične. To je loš koncept koji su zagovarali i 1. marta 1992. i danas. Institucije Republike Srpske bore se da se to ne dogodi srpskom narodu – naglasio je Košarac.

On je poručio da bošnjačka politika konačno treba da shvati da je BiH zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da bi im bilo mnogo bolje da razvijaju dijalog sa Srbima i Hrvatima, umjesto što rješenja traže intervencionizmu dijela međunarodne zajednice kroz poslušnost i podanički odnos.

Autor: SRNA/RTRS