Alis Vajdel, jedan od lidera njemačke političke partije Alternativa za Njemačku /AfD/, rekla je da je debata o članstvu Ukrajine u NATO-u bila okidač za aktuelna dešavanja, te da je nespremnost Zapada da učini ustupke Rusiji po tako ključnom pitanju uvrijedila Moskvu.

Ona je trenutnu napetu situaciju oko Ukrajine opisala kao „neuspjeh Zapada“, koji nije uspio da obezbijedi neutralnost Kijeva u ranoj fazi.

Vajdelova je rekla da njena stranka želi da budu preduzete pravovremene mjere „kako bi se Ukrajina i sve ostale zemlje u okruženju stavile u neutralan status i da se ne pomjeraju granice širenja NATO-a na Istok“.

– Problem je bila Ukrajina, problem nepostojanja statusa neutralnosti i to je samo prespavano – navela je ona.

Vajdelova je izrazila mišljenje da je ispunjenje obećanja o neutralnosti Ukrajine moglo da uvjeri Rusiju u pogledu njene zabrinutosti za bezbjednost. Prema njenim riječima, Moskva je jasno artikulisala taj problem još prije 20 godina. „A SAD, na primjer, ne bi tolerisale bilo kakvu neprijateljsku moć i silu u svom dvorištu“, ocijenila je ona, prenio je „Sputnjik“.

Vajdelova je ponovila da je ova „uvreda“ Rusije glavni razlog za situaciju u Ukrajini.

– I više od toga, Zapad snosi određenu odgovornost za situaciju jer su se tvrdolinijaši čvrsto držali mogućnosti ulaska Ukrajine u NATO i pritom su arogantno negirali status Rusije kao velike sile – istakla je ona.

Vajdelova je rekla da je ovo „istorijski neuspjeh Zapada, odnosno uvreda Rusije“.

Takođe, smatra ona, „bila je apsolutna greška začikavati Ukrajinu“ lažnim obećanjima, da će se pridružiti EU i NATO-u.

– Time smo Ukrajinu namamili u ovu situaciju i ovaj opasan test. NATO, a prije svega Njemačka i Francuska, trebao je rano da interveniše. Štaviše, aktuelna kriza pokreće političke procese koje kasnije možda više nećemo moći da kontrolišemo – ukazala je Vajdelova.

Ona je istakla da sankcije koje više štete sopstvenim građanima nego onima na koje ciljaju ne mogu okončati rat. „One su na kraju politika alibija – poput osvjetljavanja Brandenburške kapije ukrajinskim nacionalnim bojama“, rekla je Vajdelova.

Zapadne nacije su pojačale sankcije Rusiji jer je pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini nakon zahtjeva za pomoć Donbasa, podsjeća „Sputnjik“.

Izvor: SRNA/Vecernjenovosti.ba