Nerijetko se Zapadni Balkan pominje u kontekstu sukoba koji bukti u Ukrajini, a kako je ovo tle oduvijek bilo poprište za odmjeravanja vanjsko-političkih snaga, pa i unutrašnjih razdora, dovoljna je jedna iskra da se „rasplamsaju strasti“. Zauzimaju se strane, uvode sankcije, šalju prijedlozi, apeli i pomoć, a zaviriti u „tuđe dvorište“ specijalnost je državnika zemalja bivše SFRJ. Tim povodom aktuelna dešavanja prokomentarisao je istoričar i publicista prof. dr Srđa Trifković.

Američka dominacija Evropom

Odluka Evropske unije, da isporuči oružje Ukrajini, ukazuje na stepen američke dominacije Evropom koji nismo vidjeli čak ni u vrijeme hladnog rata, tvrdi Srđa Trifković. Tragičan je fenomen, kako kaže, da je EU postala defakto produžena ruka Sjevernoatlanskog pakta i oruđe globalne politike SAD.

– Kada je hladni rat bio na vrhuncu sa kubanskom raketnom krizom Francuska je pod Šarlom de Golom imala snage da artikuliše svoju nezavisnu spoljnu bezbjednosnu i vojnu politiku tako da je 1966. godine istupila iz vojne strukture NATO pakta i zatražila udaljavanje svih stranih vojnika i instalacija sa svoje teritorije. Tako nešto je nažalost za Evropu u 21. vijeku misaona imenica. Sve ukazuje da je opsesivno ponavljanje evropskog puta Srbije u Beogradu potpuno promašena strategija jer ona znači priključivanje centrima moći koji su Srbiju devedesetih bombardovali i koji danas žele praktično da Rusiju unište kao faktor u svjetskoj politici- izjavio je Trifković.

Snažan pritisak na Srbiju

Od početka sukoba u Ukrajini Srbija proživljava izuzetan pritisak od zemalja iz regiona, ponajviše Hrvatske, da se opredijeli za jednu od strana u novonastalim okolnostima. Po mišljenju Trifkovića narod koji je samo velik u tome što se ničega ne stidi nema prava da Srbima čita bilo kakve lekcije, a kamoli da od njih traži neko izjašnjavanje.

– Drago mi je da se hrvatski političari izjašnjavaju na način koji traži opredjeljenje u korist one opcije koju oni smatraju jedinom ispravnom. Upravo je hrvatski establišment pozdravio izbijanje rata 1914. godine i napade Austrougarske na Kraljevinu Srbiju sa takvim oduševljenjem da je njihova takozvana „Vražja divizija“ regrutovana iz Zagreba i okoline činila mnogo gore zločine nad Srpskim civilima u Mačvi nego Austrijanci ili Mađari… – izjavio je naš sagovornik.

Dodaje da bi bilo za očekivati da poslije 10. aprila 1941. godine Hrvati trijumfalistički konstatuju kako je okupirana Srbija pod upravom đenerala Nedića izgubila sve atribute državnosti, a oni su naravno na kraju na strani istorije.

– Njihovo izjašnjavanje je bilo više nego jasno 1914. i 1941. godine, i u oba rata, kada se rat završio na njihovu štetu i na štetu njihovih sponzora/zaštitnika, Srbi su bili ti koji su im omogućili da tvrde kako su se svrstali na stranu pobjednika- zaključio je Trifković.

Kosovo i NATO

Insistiranja na hitnom prijemu Kosova u NATO moglo se čuti od strane zvaničnika iz Evrope i ministra odbrane privremenih prištinskih institucija.

Trifković podsjeća da je Kosovo već priznato od krupnih sila NATO pakta ali je nemoguće da ono bude primljeno u NATO po skraćenom postupku ili nekim drugim putem jer to iziskuje jednoglasnot svih zemalja članica.

-U ovom trenutku mi imamo Španiju, Slovačku, Rumuniju… tako da NATO neće da prima države koji imaju teritorijalne sporove i oni su kao što smo vidjeli na primjeru Ukrajine jako radi i spremni da podstiču sukobe u svom susjedstvu. Njima ne pada na pamet da prime Ukrajinu ili Gruziju dokle god Rusi smatraju Krim integralnim dijelom svoje teritorije, a Donjeck i Luganska oblast su se proglasile za samostalne republike. To je jedna teoretska propagandna floskula, od primanja Kosova u NATO nema govora u krajnjoj liniji to nije ni bitno! Da li će i kada Srbija povratiti kontrolu nad svojom južnom pokrajinom ne zavisi od toga da li je ona formalno u NATO savezu već od toga kada će se NATO raspasti – zaključio je Srđa Trifković.

Izvor: aloonline.ba