Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u obraćanju javnosti nakon današnje sjednice te institucije kazao je, u kontekstu poruka Milorada Dodika, da BiH nije, niti može biti neutralna po pitanju Ukrajine.

On je na početku obraćanja kazao on i Željko Komšić nisu krvi za neodržavanje sjednice.

– Sat vremena prije sjednice smo primili prijedlog zakona o izmjenama zakona o Centralnoj banci. Poznata je Dodikova priča o korištenju rezervi Centralne banke. To se tako ne radi. Prijedlog ima jednu stranicu teksta i jednu stranicu obrazloženja, istakao je Džaferović.

Prema izjavi Džaferovića Dodik je potom tražio da se raspravlja o situaciji u Ukrajini i zauzimanju stava o dešavanjima u toj zemlji.

– To je bio pokušaj da nas uvuče u raspravu oko nečega što je BiH ranije riješila. Mi već imamo stavove o ruskoj agresiji na Ukrajinu. BiH već postupa po tim stavovima. Cilj mu je bio da nas uvuče u raspravu o tome, da kasnije kroz raspravu predloži nešto i da bi se glasalo o tome. On bi bio za, mi protiv i njemu bi to bilo dovoljno da BiH ima stav, kazao je Džaferović.

Naglasio je da BiH nije neutralna te da je ona uz „sav civilizovani svijet“.

– Mi imamo strategije spoljne politike i to poštujemo. Imamo i obavezali smo se na provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU. Ako neko hoće izmjenu naše strategije i politike, onda mora pripremiti materijal, precizno definisati u  prijedlog i onda to staviti na raspravu i glasanje, kaže Džaferović.

Na kraju je pozvao Dodika da ne pravi probleme.

– Pozivam Dodika da ne pravi probleme u BiH, on je taj koji to radi. Neka poštuje Ustav i okrene se konstruktivnom radu. Ni Komšić ni ja nismo naivni, znamo šta znači ovakvo Dodikovo ponašanje. On je napravio incident. Dobio je demokratsku odluku da se nešto ne uvrštava na dnevni red i onda je napustio sjednicu, zaključio je Džaferović.

Izbor: vecernjenovosti.ba