Građanski rat u Јugoslaviji izbio je zbog geopolitičkih interesa evropskih država koje su željele eliminaciju Srbije, odnosno njeno redukovanje na područja oko Beograda, rekao je u intervjuu za našu televiziju član američke Demokratske stranke i učesnik dejtonskih mirovnih pregovora, Kris Spirou.

Kaže da rat nije zaustavljen 1995. u Dejtonu, prijetila je opasnost od izbijanja mini trećeg svjetskog rata.

– Za razliku od aktuelne situacije u Ukrajini, u građanskom ratu u Јugoslaviji nije bilo agresora i žrtava, borili su se svi protiv svih, a sve zarad interesa velikih sila koje su odlučile da razbiju Јugoslaviju, rekao je Spirou.

U jednom trenutku prijetilo je da sukob eskalira, pa je postizanje mirovnog sporazuma bilo apsolutni prioritet.

– Moram da kažem da je Dejtonski mirovni sporazum spasio svijet od mini trećeg svjetskog rata. Јa sam ubijeđen da smo se, s obzirom kako su stvari stajale u novembru 1995. godine, vratili bez sporazuma, kakav god bio, imali bismo mini treći svjetski rat, imali bismo pandemoniju – rekao je Spirou.

Cilj je bio, kaže, da se za to okrive Milošević i Srbi, nakon čega bi u pitanju bio i sam opstanak Srba. Milošević je tada rekao da u ratu nema pobjednika i da on mora biti zaustavljen. Srbima, rekao je tada, nije potrebna tuđa zemlja i imovina, željeli su samo da drugi njih ostave na miru, svjedoči Spirou.

– Završili smo tako da, umjesto da Srbija ne postoji, sada imamo dvije Srbije – Srbiju i Republiku Srpsku, što je jedna te ista stvar, ako mene pitate. Evropske sile, prema mom mišljenju, željele su da eliminišu Srbe iz postojanja i dominacije, istorijski gledano, na Balkanu – smatra on.

Za raspad Јugoslavije najodgovornije su pojedine evropske države, kojima je Јugoslavija bila prijetnja u ekonomskom i tehnološkom pogledu, poput Njemačke ili Velike Britanije. Iz tog razloga morala je biti razbijena na djeliće, zaključio je Spirou.

Autor: RTRS